sâmbătă, 14 iunie 2008

De la coada la piata

Comertul si capitalismul au aparut datorita comunicarii si schimbului de produse.
Schimbul de produse permitea o distributie geografica uniforma a produselor.
Singura distributie neuniforma a bunurilor era intre clasele sociale, unii avand mai mult si altii mai putin.

Comunismul a incercat sa distribuie uniform bunurile si intre clasele sociale, dar a ales cea mai proasta solutie: monopolul total.

Acesta nu numai ca a polarizat si mai mult distributia sociala a bunurilor(numai cei care erau aproape de centru de distributie aveau destul) , dar a impiedicat si distributia geografica a bunurilor (puterea unui monopol este data si de raritatea bunului).

Diferenta dintre economia libera si monopol (capitalist sau comunist) este cea dintre piata si coada.

Intr-o piata ai posibilitatea de alegere si combinare a bunurilor, nefiind nevoie o competitie stransa cu alti cumparatori pentru obtinerea acestora.Pozitia in piata nu aduce un avantaj semnificativ.

Intr-o coada, pozitia este foarte importanta, trebuie sa fie cat mai in fata cat mai aproape de centru de distributie, iar lupta cu ceilalti cumparatori este acerba.
Cel din fata se poate comporta ca un detinator de monopol fata de cel din urma.

Fiind nascut si crescut intr-un sistem monopolist, ai fost invatat sa gandesti ca atare (sa-ti asiguri accesul la resurse si sa blochezi accesul altora la acestea) si iti vine greu sa te dezobisnuiesti (vezi cazul batranilor care se gramadesc la autobuz ca pe vremea lui Ceasca desi autobuze sunt destule si ei nu se grabesc nicaieri.)

Problema este ca desi sistemul monopolist dispare din economie, el nu dispare suficient de repede din mentalitea umana si dispare si greu din structurile birocratice.

Administratia si monopolul au cateva lucruri in comun: structura ierarhica,importanta pozitiei fata de centru si resursele limitate (in cazul administratiei, puterea).

Romania va prospera atunci cand va renunta la sistemul monopolistic de gandire si va trece la o gandire din piata, in care schimbul si cooperarea predomina.

Niciun comentariu: