Am vazut cativa mancatori de rahat dind din gura la TV, referitor la dezechilibrul bugetar pe care l-ar aduce marirea salariilor profesorilor.
Vreau sa-i intreb pe economistii lui peste:
-Cum se traduce in termeni economici pierderile datorate unei forte de munca slab calificata?
-Cum poti sa ai ingineri, medici si economisti buni, daca studentii intra nepregatiti in facultate.
-Cat ne costa aducerea de specialisti straini?
-Ca sa vinzi produse complexe nu numai grau si lemn, trebuie sa introduci know-how in produse, si cum poti sa introduci daca nu poti angaja oameni calificati?
Ce absolvent de la Harvard sau MIT vine sa munceasca in Romania?
-Cum putem concura cu produsele straine daca nu putem crea tehnologie din lipsa de talente?
Baza economiei este crearea de produse competitive, nu specula financiara sau exploatarea resurselor naturale.
Vreti echilibru bugetar?
Aveti grija de contractul cu Bechtel, de cheltuielile cu dotarea politiei, cu salariile bugetare de mii de euro.
Nu reduceti bugetul invatamantului ca sa dati voi prietenilor vostrii,banii nostri.
2 comentarii:
Cand spui profesori te referi la dascali in general sau la profesorii universitari ? Daca te referi la profesori sau conferentiari universitari nu sunt de acord cu tine. Stii de ce ? Simplu. Majoritatea au niste salarii colosale, in plus iau bani si de la "contracte de cercetare" care nu au o finalitate insemnata. Si ce dau in schimb ... ? Nimic ? Cam pe acolo... Carti cu tehnologii moderne nu prea sunt, continutul cursurilor este acelasi cu cel pe care l-au avut si ei atunci cand erau studenti si lista poate continua...
In conditiile actuale nu sunt de acord cu maririle salariilor in special cu cele ale cadrelor universitare. Maririle trebuie sa se dea in functie de performanta !
Cum masuram performanta ? Simplu, prin numarul de patente si inventii internationale, prin numarul de lucrari stiintifice publicate la nivel international, prin numarul de absolventi angajati la companii multinationale sau centre ce cercetare, etc. Numai stimuland performata putem imbunantatii rezultatele invatamantului romanesc. Daca maresti salariile fara sa maresti productivitate nu creste decat... inflatia !
Trimiteți un comentariu