duminică, 9 noiembrie 2008

Ajutorul ca marfa

Am vazut ambele filme Zeitgeist:
http://www.zeitgeistmovie.com/

N-am sa comentez aici faptul ca ceea ce propun ei este utopic si nu tine seama de pulsiunile interne umane (omul nu este determinat 100% de societate) si am sa atac problema centrala a documentarului:banii.
Banii initial au fost folositi ca mijloc de schimb si si-au indeplinit intr-un mod foarte eficient functia de baza.(E mai usor sa vinzi cartofi in piata si sa cumperi carne, decata sa cari cartofii dupa tine si sa te targuiesti cu macelarul pentru carne).
Deci banii sunt un mijloc minunat de a ne ajutora viata, care este problema atunci?
Profitul este problema.
Daca imprumut bani cu dobanda, masa monetara creste dar masa bunurilor ramane aceiasi.
Masa bunurilor ramane aceiasi pentru ca in univers nimic nu se pierde nimic nu se castiga, totul se transforma, un kilogram de fier tot un kilogram de fier este indiferenta daca este sub forma de mineral sau de plug.
Bine, bine, veti zice dar nu ai luat in calcul serviciile. Serviciiile sunt activitati depuse de oameni pentru a fi platiti si a-si cumpara de mancare, iar mancarea este materiala.Deci serviciul este o metoda indirecta de a obtine un bun.
Pretul banilor este masa monetara impartita la masa bunurilor.
Masa bunurilor este constanta dupa cum am demonstrat, iar masa monetara creste, rezulta inflatie.
Daca s-ar elimina profitul masa monetara ar fi constanta iar inflatia ar fi zero.


Ce este profitul?
Daca eu ma duc la un vecin si ii cer cu imprumut 1 kg de zahar, el imi da asteptandu-se la un gest de reciprocitate din partea mea, iar eu il fac pentru ca nu se stie cand voi mai avea nevoie (imi cresc capitalul de incredere).
Astfel cand are nevoie de sare ii dau sare, si astfel a aparut un schimb economic fara sa fie nevoie de profit.
El vazand ca sunt de incredere, imi va imprumuta mai mult, iar eu ii voi da mai mult.
Astfel apare un schimb economic bazat pe incredere si intrajutorare.

Daca el imi spune ca imi da zahar dar sa-i dau un profitde 0.5kg zahar el fixeaza un pret pe intrajutorarea sa, isi vinde ajutorul.
La fel face si o banca: isi vinde ajutorul finaciar.
Intrajutorarea umana este pusa pe taraba si vanduta ca o marfa.
Bineinteles pretul marfii variaza functie de cerere, cu cat ai nevoie mai mult de ajutorul acela cu atat valoarea lui creste,( la amanet valoarea dobanzii este mai mare decat la banca).

Aceasta comercializare a ajutorului are urmatoarele efecte:
  • creste numarul de resurse de unde poti obtine ajutorul si implicit iti mareste liberattea individuala
  • relatiile umane nu mai trebuie sa fie in mod necesar apropiate, orice strain iti poate vinde ajutorul
  • scoate din ecuatie multi factori personali.De ex. un bancher nu te simpatizeaza dar iti va da un imprumut, pe cand un vecin care nu te simpatizeaza poate sa nu ti-l dea.
  • castigul finaciar poate motiva repede niste straini sa te ajute, oamenii devenind astfel interschimbabili.

Metoda ajutorului reciproc este ieftina si este buna pentru comunitati mici in care toti se cunosc si orice abatere ar fi sanctionata, dar pentru comunitati mari in care distantele sociale sunt mari si domina neincrederea oameni, metoda imprumutului este mai sigura deoarece ajutorul nereturnat de unii este platit de altii.

Poate exista o societate fara profit?

Societatea medievala era practic fara profit, comunitatile erau mici autarhice, si se bazau pe ajutorul reciproc.
Activitatea de imprumut a banilor era privita ca o blasfemie de la invataturile sfintei scripturi, activitatile bancare fiind interzise crestinilor.
Odata cu dezvoltarea societatii, marirea oraselor si lungirea cailor de comert, sistemul bancar s-a dezvoltat si a dominat piata intrajutorarii.

Putem elimina profitul?

Daca ai avea de ales sa te imprumuti de la banca cu dobanda sau sa te imprumuti de un prieten fara, ce ai alege?
Putem inlocui sistemul dobanzilor si al profitului doar daca oferim o alternativa mai buna.
Trebuie gasit cineva care sa vrea sa te imprumute fara dobanda.

Cum eliminam dobanda?

In primul rand trebuie ca omul sa nu doreasca excese materiale astfel incat sa nu aiba o motivatie personala sa faca profit.
In al doilea rand el nu trebuie sa piarda nimic cand te imprumuta,deci inflatia ar trebui sa fie zero iar daca nu ii dai banii inapoi sa fii pedepsit si sa-si recupereze 100% banii din bunurile tale.


Ce sistem poate face acest lucru?

Imi imaginez un sistem etatist in care, inflatia ar fi zero iar tu te-ai duce la singura banca centrala sa ceri niste bani, (sa cumperi o casa de ex.).
O inteligenta artificiala ti-ar analiza cererea din punct de vedere al utilitatii pentru comunitate si pentru tine si ar decide daca iti da sau nu imprumutul.

In cazul in care nu returnezi banii din rea vointa, ti-ar confisca bunurile si nu ai primi nici un ajutor de la nimeni, niciodata.
Ar fi astfel imperios necesar ca fiecare tranzactie sa fie urmarita si fiecare om inregistrat si urmarit.

Sistemul ar merge condus numai de niste inteligente artificiale reci si nu de oameni, altfel dupa un timp sistemul ar fi pervertit de catre cei care il conduc.

Niciun comentariu: