marți, 14 februarie 2012

De ce nu putem fi nemti?

La o emisiune Ion Cristoiu si Sergiu Nicolaescu regretau ca nu putem fi ca nemtii.
Romanii nu vor fi ca nemtii din 3 motive: clima,geografie si istorie.
Clima este rece, vara scurta si oamenii trebuie sa se grabeasca sa stranga de pe camp. Vremea rece te obliga sa faci o casa mai buna,o haina mai buna si nu te lasa pierzi vremea petrecand.

Germania este o tara muntoasa cu putin pamant arabil, asta determina ca pamantul sa fie folosit la maxim, muntii ajuta la dezvoltarea mineritului si a metalurgiei. In plus creeaza oameni care sunt obisnuiti sa infrunte greutatile.
Pamantul sarac i-a fortat pe oameni sa caute alte surse de venit, comert, industrie.
 Pana in secolul 19, Germania a fost o adunatura de principate independente aliate cu diferite puteri europene (Franta,Rusia,Austria), acest lucru a determinat o structura mai descentralizata a Germaniei lui Bismarck, cu un puternic patriotism local ce mai rezista si azi.

Bismarck a format Germania prin militarizarea Prusiei si confruntarea cu Austria si Franta. Militarizarea a continuat si dupa moartea sa si a dus la cele 2 razboaie.Structura militara a determinat o structurare pe verticala a societatii germane, in care rolurile sunt clare si ordinele sunt ascultate.

Au fost cuceriti de imperii mai evaluate decat ei si asta dus la progresul Germaniei prin salturi.(Franta lui Napoleon a daramat feudalismul, iar SUA ingropat statul autoritar alui Bismarck).


Clima noastra e diferita, vara e cald, pamantul e bogat, si nu esti fortat sa te implici in comert si industrie. Statul roman modern e tanar, de abia din 1859 putem spune ca avem un stat.El a fost format democratic prin alegerea unor cetateni si nu prin expensiunea militara a unui principat.


In loc sa incercam sa-i copiem pe nemti mai bine ne-am uita la calitatile si defectele noastre ca popor.

Un defect al nostru ca nu avem rabdarea si respectul pentru ceilalti si pentru parerea lor. Daca Iisus Hristos ar fi venit in Romania si si-ar fi raspandit mesajul, fiecare i-ar fi luat vorba din gura si nu s-ar fi inteles nimic.
In Germania in schimb oamenii asteapta politicos sa termini tampeniile pe care le ai de spus, in felul asta ia nastere un dialog si ideile sunt raspandite mai departe si nu inecate in harmalaie.

Daca am incerca sa cultivam politetea nu ne-am imbulzi ca prostii la tot felul de cozi.
Romanii invata din scoala sa corupa si sa fenteze sistemul, un coleg de banca invata la mate celalalt la romana si la lucrari se ajuta intre ei. Un minunat exemplu de munca in echipa, dar copiii cresc si unul din cei doi colegi ajunge functionar iar celalalt om de afaceri si in loc sa triseze la examene, triseaza la licitatii publice.

Niciun comentariu: