duminică, 28 decembrie 2008

Liberalism versus social democratie

Vazute ca si curente economice opuse liberalismul bazat pe incurajarea initiativei individuale prin taxare scazuta si social-democratia bazata taxarea celor avuti pentru a redistribui bogatia, sunt de fapt complementare, dar sunt aplicate si pe dos.

Astfel cand este recesiune se aplica mecanisme taxare marita si de protectie sociala specifice social-democratiei, iar cand este avant boom economic, se relaxeaza politica fiscala, implementandu-se programele liberale.

Aplicarea lor mi se pare gresita deoarece o fiscalitate mare in perioadele de recesiune franeaza dezvoltarea initiativelor particulare, iar o fiscaliatate scazuta in perioadele de boom, incalzeste economia si mareste diferentele intre bogati si saraci.

Cred ca politica economica ar trebui sa fie liberala in perioadele de criza, pentru ca fiscalitatea scazuta sa stimuleze libera initiativa si implicit sa stimuleze economia iar politica economica in perioadele de prosperitate ar trebui sa fie social-democrata astfel incat diferentele dintre bogati si saraci sa fie mici, taxele mai mari redistribuind bogatia si creeand o populatie bogata,educata si sanatoasa.

Diferenta intre bogati si saraci nu ar trebui sa fie prea mare deoarece o prea mare putere economica in mainile a cativa, ar distruge echilibrul de forte in societate si resursele nu ar fi ultilizate eficient.Un bun exemplu poate fi pamantul:
-Cineva vrea sa vanda 100 ha de pamant construibil.
-Cumparatorii sunt 99 de oameni care vor o casa si platesc 10000 euro/ha si 1 om care poate da 10 milioane de euro pentru tot.

Aici sunt posibile 2 scenarii:
-cel cu 10 milioane cumpara tot pamantul si il revinde celor 99 cu 20000, castiga astfel bani folosindu-si doar puterea de cumparare, mareste astfel pretul terenului si creste indatorarea celorlalti.Bogatul devine mai bogat iar saracul mai sarac.

-cel cu 10 milioane cumpara 5 ha sa-si faca o vila de vacanta, marind pretul pentru ceilalti actori din piata, care vor doar sa aiba o casa. Astfel 5 oameni nu ar avea case sau casele celor 99 ar avea case mai mici.Rezulta de aici o folosire ineficienta a resurselor.

Niciun comentariu: