joi, 31 decembrie 2009

2010

Anul asta m-am plictisit de schema clasica: petrecere, urari, artificii la miezul noptii, promisiuni pentru noul an care nu se vor tine, planuri de care se va alege praful.

Vreau sa incep anul intr-un mod plictisitor si sa-l termin cu focuri de artificii, sa termin planuri pe care inca nu le-am conceput inca, sa tin promisiuni pe care inca nu le stiu si am bucurii la care sa nu ma astept.

Deocamdata am inceput bine, e cel mai plicticos revelion de cand ma stiu.
Sper sa finalizez si partea cu focurile de artificii pana pe 31 decembrie 2011.

duminică, 27 decembrie 2009

V de la violenta

Vazand filmul "V for vendetta", m-am gandit la Revolutia franceza si cum ea a fost folosita ca argument de toti cei care vor sa foloseasca violenta revolutionara pentru a produce schimbari politice.
A spune ca violenta a produs schimbarea in Revolutia franceza e ca si cum ai spune ca gripa este cauzata de febra.
Violenta in revolutii a fost un simptom si nu o cauza, ea a fost cauzata de cel putin 2 factori: vechea guvernarea ce nu vroia sa plece pasnic (vezi asediul Bastiliei si evenimentele din Romania inainte de 22 decembrie '89) si lupta pentru putere (teroarea din Paris si luptele de strada de dupa 22 decembrie '89 din Romania).
Revolutiile care au reusit, au facut-o deoarece sistemul a colapsat, nu mai era in stare sa se autosustina, oamenii care beneficiau de sistem erau mult mai putini decat cei care erau exploatati de el.
Asa ca ideea din film ca aruncand in aer, niste cladiri subminezi sistemul, este ridicola. Daca oamenii il sustin, poti sa dai jos si Turnurile Gemene si cladirea federala din Oklahoma ca sistemul se mentine.

luni, 21 decembrie 2009

Infrastructura si puterea politica

In cartea sa "Tehnica loviturii de stat", Curzio Malaparte spune ca pentru a controla un stat modern tehnologizat, trebuie sa detii mijloacele de comunicare si transport, institutiile publice fiind secundare ca importanta.
El ca da ca exemplu lovitura de stat bolsevica in care comunistii inainte de a cuceri sediul guvernului condus de Kerenski, aveau deja in control telegraful si gara din Sankt Petersburg.

De ce aceasta idee a lui Malaparte nu s-ar aplica si in cazul Revolutiei romane?

In '89 Revolutia romana a distrus legitimitatea si puterea partidului comunist, dar a lasat neatinsa puterea economica a comunistilor si securistilor. Fabricile,transportul, telecomunicatiile tot in mana lor erau.
S-au opus privatizarii si investitorilor straini pentru a nu-si dilua puterea. Intr-un stat modern,pe vreme de pace, conteaza mai putin cine controleaza fortele de represiune (politie,armata), mai mult conteaza cine controleaza capitalul,mass-media si industria.

Nu e de mirare deci ca dupa '89 am fost condusi mai la vedere sau mai din umbra de vechea oligarhie.

Daca am fi vrut sa scapam cu adevarat de comunism, trebuiau epurate toate fabricile, toate ministerele si televiziunea, dar problema era atunci a managementului unui stat modern: centralele trebuiau sa produca energie, trenurile trebuiau sa mearga. Ar fi putut multimea entuziasta sa conduca un sistem de cai ferate?

Din acest motiv a experientei profesionale, au ramas in post functionarii taristi dupa victoria bolsevicilor, functionarii nazisti dupa caderea lui Hitler si functionarii comunisti dupa caderea lui Ceausescu.

Stiu ca doar intr-un caz, in Argentina, muncitorii au pus mana pe fabrica si au condus-o bine intr-un stil cooperatist. Dar acolo oamenii s-au organizat din timp si cunosteau foarte bine procesul tehnologic.
Comunismul a avut grija sa ne separe si sa ne dezorganizeze de aceea nu am putut prelua si componenta economica a puterii.

Dar pe masura ce trece timpul controlul exercitat de vechea oligarhie comunista slabeste. Si asta din mai multe motive:
- concurenta altor agenti economici: Cine detinea Televiziunea Romana in '90, avea o putere imensa. Acum aceasta putere este impartita de mai multe televiziuni si de internet.
- imbatranirea conducerii: oamenii forte, imbatranesc si nu mai energia si puterea sa tina lucrurile in frau iar oamenii care vin nu sunt la fel de capabili.Vezi cazul PSD in care Ion Iliescu imbatraneste si este inlocuit de Geoana.
- inflexibilitatea personala: ai adoptat o tactica de succes, de ce sa te schimbi? Ma ales ca nu observi ca lumea se schimba. De exemplu proasta folosire de catre oligarhia politica romana a internetului.
Politicieni au gasit ca internetul este mai util in a propaga filmulete trucate, decat de a intra in dialog cu cetateanul.Oare pentru ei suntem o neplacere pe care trebuie sa o suporte din cand in cand?

Cum va arata statul roman in continuare?

Daca statul are 3 piloni de sustinere:
-legitimitatea recunoscuta de popor
-structurile de forta: armata, politie
-structura tehnico-economica de functionare: cai ferate, drumuri, telecomunicatii, centrale electrice, centrale de apa, spitale, scoli.
Atunci plecarea oamenilor capabili din Romania si numirea specialistilor pe criterii personale si de interes politic, slabeste pilonul tehnico-economic al statului.

Slabirea statului va insemna preluarea unor functii de economice de interes public de catre agentii economici privati, care vor avea o influenta majora in treburile statului fara a fi respunzatori in fata cetatenilor (Corporatia Bechtel controla alimentarea cu apa a Boliviei).
Un exemplu bun de cum corporatile controleaza statul este SUA, unde s-a ajuns ca o parte din functiie statului legate de aparare sa fie externalizate (vezi cazul Blackwater).

Doar o justitie independenta si niste legi clare, ar putea controla acesti agenti economici. Dar o multinationala ar putea fi doar sacaita de justitia nationala, deoarece ea si-ar continua pe alte meleaguri activitatiele ilegale.

marți, 8 decembrie 2009

Minti pe altii te minti pe tine

De ce a pierdut Geoana?
Pentru ca a mintit prea mult.
Cand minti mult ajung sa te minti si pe tine. Iar pe tine te minti cel mai usor, deoarece te cunosti si stii ce iti place sa stii.
S-a mintit ca are sprijinul popular, s-a mintit ca oamenii sunt prosti, s-a mintit ca timisorenii au uitat de decembrie '89.

S-a mintit si Basescu, crezand ca daca face glume si urla impotriva clasei politice corupte, lumea il voteaza.

Basescu sa nu se bucure prea tare ca poporul ia dat 5 la examenul de presedinte. Acest elev smecher a trecut deoarece este cel mai putin nociv din clasa politica romaneasca.

Daca Basescu nu s-ar fi temut de Cel de Sus, ar fi raspuns fara sovaire cu mana pe Biblie, ca nu l-a atins pe baiatul acela nici macar cu un pai. In schimb a spus ca nu l-a lovit cu pumnul.

sâmbătă, 28 noiembrie 2009

Cum poti sa castigi de pe urma clasei politice romanesti

Azi cand am vrut sa cumpar o anumita marca de lapte de la supermarket, am auzit o voce interioara care recita sloganul publicitar al marcii.

Minunatul mecanism de invatare al creierului uman fusese deturnat de compania producatoare de lapte pentru a-si vinde produsul.

Inspaimantat de acest lucru, am cumparat alta marca.

Totusi paranoia ultimelor zile, cu manipulari, cu comploturi si filmari cu presedinti care lovesc copiii, isi pune amprenta si asupre vietii de zi cu zi.

Daca nu erau alegerile acestea cu scandaluri as fi fost convins de campania de marketing, si azi, as fi platit cu 2lei mai mult litrul de lapte.

Multumesc clasei politice pentru ca m-a facut mai vigilent.

vineri, 27 noiembrie 2009

Tradare,tradare dar sa stim si noi

Acum 20 de ani, pe 21 dec. securistii l-au prostit pe Ceausescu sa faca miting si sa stranga astfel oamenii nemultumiti pentru a il da jos.
Pe 27 noiembrie cine l-a prostit pe Basescu sa se duca al Realitatea TV sa dea nas in nas cu facatura media a lui Patriciu.
Poate Basescu la alungat pe copil, dar in nici un caz nu l-a batut cum se vede in filmul trucat.
Ma intreb: daca serviciile sunt infiltrate in redactii si Basescu tine in mana serviciile, de ce nu a fost informat despre ce i se pregateste?
Oare Basescu a ajuns ca Ceausescu sa auda numai ce vrea?

miercuri, 25 noiembrie 2009

Logica electorala

Crin Antonescu il acuza pe Traian Basescu ca a dat trenuri minerilor, in '90. Nu are nici o greata in a se alia cu partidul lui Iliescu, cel care a chemat minerii, si le-a multumit ca au facut liniste.

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Pareri pre-electorale

1.Nu avem intre cine alege, pentru ca oricine ar iesi sistemul ar fi acelasi: votul cetatenilor colectat la alegeri va fi vandut celor cu bani.
De fapt, la alegeri ne vindem voturile.
Totusi nu ne-ar iesi mai mult daca l-am vinde fara intermediari? Fara politicieni?
Macar sa stim si noi cine profita si cat.

Oare pe cat v-ati vinde votul?
Eu l-as vinde la urma,poate iau mai mult in cazul unui balotaj.


2.Daca politicienii vor sa slujeasca tara si nu se pot abtine sa nu fure, macar sa fure de la altii. Asa au facut toate popoarele colonizatoare si uite ce bine le-a mers.

2.Propaganda anti-Basescu a avut un efect pervers: m-a determinat sa votez cu el, desi consider ca e un om impulsiv, un hot si un smecher.
Daca te uiti pe Realitatea zici ca a venit Antihristul in persoana lui Base.
Campania asta arata o anumita disperare. De ce este Vantu disperat?

marți, 10 noiembrie 2009

Eterna lupat dintre rau si mai rau

Ca de obicei la fiecare scrutin electoral trebuie sa alegem intre rau si mai rau.
Eu ma intreb de ce ii lasam pe politicieni sa ne dicteze optiunile?
De ce intram in jocul lor si nu ne creem optiuni?
Ca de exemplu, votand candidati marginali precum Remus Cernea.
El si alti candidati independenti au de luptat cu ideea ca ei nu pot face nimic.

Ba pot face, pot determina pe politicienii 'mainstream' sa reactioneze.

Daca Remus Cernea ar intra in turul 2, pariez ca politicienii ar incerca sa-i fure alegatorii, si astfel macar la nivel declarativ ar deveni mai civilizati.

Ca politician pentru a fi votat trebuie sa rezonezi cu alegatorul tau, iar daca alegatorul tau e grobian si nesimtit, trebuie si tu sa fii grobian si nesimtit, iar daca alegatorul tau este rational si tu ca politician va trebui sa fii rational.

duminică, 1 noiembrie 2009

Apropiere si distantare

Tendinta de apropiere de ceva bun si departare de ceva rau este un fenomen des intalnit in natura. Pana si organismele unicelulare au aceasta tendinta.

La oameni tendinta aceasta este pastrata la nivelul social si chiar la nivelul ideilor.

De exemplu: din cauza ca ne apropiem de ceea ce este placut si ne distantam de ceea ce este neplacut, Herta Mueller este romanca iar Romulus Mailat este tigan, desi ambii au pornit din aceiasi tara, iar lingvistic Herta mai indepartata de Romania decat este Mailat.

Aceiasi tendinta se observa si la nivel personal: suntem atrasi de cei ce ne magulesc si ne indepartam de cei ce ne critica, desi primii pot fi excroci iar ultimii ne pot fi prieteni.

Teoriile stiintifice si economice sunt victime ale aceluiasi fenomen, teoriile care ne confirma ceea ce stiam deja sunt bine primite in timp ce teoriile care arata faptul ca gresim sunt prost primite.

Singura solutie mi se pare sa ne distantam de ceea ce ne place pentru a nu ramane prizonierii propriilor pareri.

Ce imi place in Romania

Acum nu mi-am dat seama ce ma tine in Romania:

Faptul ca poti da lejer vina pe altii pentru necazurile tale, e cel mai tare lucru din Romania.Te face sa te simti bine.Poti indrazni sa te simti superior celorlalti.

Ai intarziat undeva? E traficul asta nenorocit de vina, in nici un caz faptul ca nu ai plecat devreme de acasa.

Ai picat la un examen? S-a intrat pe pile sau profesorii au fost rai si te-au picat.

E mizerie pe strazi? E vina primariei ca nu a maturat, nu a ta ca nu poti sa astepti pana la primul cos sa arunci gunoaiele.

Nu s-a facut graul, porumbul ? E de vina seceta, frigul, inundatiile, nu faptul ca ai furat si ai distrus sistemul de irigatii.

Bugetul nu are bani? E de vina criza,nu faptul ca banii se risipesc.

Firma ta merge prost? Sunt de vina angajatii lenesi, nu faptul ca tu iti conduci prost firma.

Vom ajunge sa ne dam seama cat de vinovati suntem de situatia actuala ori cand totul va merge struna si nu vom avea pe cine sa dam vina, sau cand totul va merge asa prost ca incat vom fi pusi in situatia incomoda de a face ceva.

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Yes we can

...sa-l pupam in fund pe Obama, cum a fost pupat si Ceausescu.

M-a dezamagit Obama, care in loc sa refuze premiul si sa ceara sa puna Nobelul la pastrare, ca il va lua cand va face destule fapte ca sa-l merite, l-a inhatat ca orice politician vanitos.

Asta arata materialul comun din care sunt facuti toti politicienii, de la Ceausescu la Obama: vanitate si insusirea unor rezultate nemeritate.

Daca Ceausescu sa chinuia sa gaseasca si sa inventeze titluri onorifice, Obama nu a trebuit sa faca asta, sau gandit alti 'prieteni' pentru el.

Intotdeauna gasesti astfel de 'prieteni' care sa-ti spuna cat de destept si frumos esti, problema este ca nu te fac mai destept si mai frumos, ci mai prost si arogant deoarece nu iti mai evaluezi critic performanta si nu mai inveti din greseli.

sâmbătă, 12 septembrie 2009

Educatia cea mai buna investitie

In zilele astea de criza economica, ma gandeam unde e mai bine sa-ti pastrezi banii.
Bancile si actiunile o iau razna si nu poti fi sigur pe nimic, asa ca cea mai sigura investitie mi se pare educatia.
Experienta proprie si cunostintele dobandite nu pot fi furate si nici nu sunt afectate de inflatie.

duminică, 6 septembrie 2009

Neam sau individualitate?

In revista Lumea nr 9/2009 in articolul "Cum se vede Rusia de la Bucuresti" dl. Ion Coja scrie:
"Treburile inteles ca drepturile omului nu au prioritate fata de drepturile neamului decat numai si numai in epoci de viata social normala,tihnita asezata."
Vreau sa arat ca drepturile omului trebuie respectate indiferent de circumstanta:
De ex. sa ne imaginam urmatorul scenariu de tip Noe:
Pamantul e amenitat de un cataclism si numai un om poate fi salvat pentru a perpetua specia umana, daca ai de ales intre un roman retardat mintal si un tip, genial, din Africa ce trebuie sa faci?

Sa iti ajuti neamul si sa compromiti viitorul umanitatii dand o sansa celui mai debil?
Sau sa te gandesti ca un tip destept, cu un patrimoniu genetic mai bogat este mai in masura sa duca mai departe soarta omenirii? Si sa-i respecti astfel dreptul individual de a trai.

Faptul ca esti dintr-un neam sau altul te face mai destept si mai frumos?

Daca faptul de a fi dintr-un neam este suficient ca tu sa fii destept si frumos atunci e normal ca orice natarau din America sa se simta superior oricarui om de stiinta din Romania, pentru ca intamplator America domina lumea.

Dar nu ne place asta, nu-i asa?
E fain sa fii dintr-un neam care scuipa seminte in cap la toata lumea, dar e nasol sa fii dintr-un neam care ia suturi in fund.

Sau faptul ca tu esti destept si frumos inobileaza neamul din care faci parte?

Cu ce ia ajutat faptul ca erau romani pe Henry Coanda,Constatin Brancusi,George Enescu sau Nicolae Paulescu?
(Pe ultimul l-a dezavantajat chiar.)
Cu nimic, Coanda daca era nascut in Germania probabil ca ajungea un mare constructor de avioane, Enescu si Brancusi faceau alte capodopere in Franta, iar Paulescu daca era nascut in Canada poate se bucura de fructele descoperirii sale, insulina.
Acesti mari oameni au ajutat neamul romanesc, datorita lor mai aparem din cand in cand in istoria universala.
Daca vrem sa avem un neam mandru si nobil trebuie sa crestem si sa atragem in sanul neamului nostru valori.
Valoarea omului nu poate fi data decat individual la fel si drepturile asociate, indiferent de unde provine.

Nici un om mare nu a facut tam-tam de tara de neamul sau, dar orice ratat in lipsa de merite personale se considera parte a unui neam mare, care a fost impiedicat de un complot mondial sa-si atinga telul divin.
In mod sigur exista si astfel de comploturi caci fiecare grup isi are interesele sale, dar complotul dintre aroganta,prostie,egoism,lene,invidie,lacomie si frica este mai puternic decat toate comploturile franc-masoneriei, cercurilor finaciare,grupului G8 si ale KGB-ului la un loc.

Si apropo de solutii "ecologice" ce le doriti aplicate altor neamuri mai colorate si necrestine:
Domnule Coja,doar Dumnezeu si natura au dreptul sa decida cine sa traiasca si cine sa moara, sa-i lasam sa-si faca treba ca stiu mai bine ca noi ce trebuie facut.

sâmbătă, 29 august 2009

Vanghelie prim ministru

Ma intreb sincer daca Geoana castiga prezidentialele, nu va fi dator lui Vangelie si il va pune prim-ministru.

vineri, 7 august 2009

Multi, da' nu prosti

Am aflat recent de asa numita intelepciune a multimilor.
Teoria spune ca o multime de oameni cu pareri diferite dar avand un interes comun, iau deciziile mai bine decat niste experti independenti.

Isoric se observa ca grupurile au trecut de la grupuri de opinii la grupuri de interese.De exemplu: s-a trecut de la organizarea in jurul bisericii care este un grup de opinie (oamenii intra in biserica pentru ca au aceleasi opinii), la statul national care este un grup de interese (este creat pentru a apara o anumita populatie).

Iar cand statul national va deveni doar un grup de opinie, se va trecre la grupuri de interese reprezentate de statele supranationale gen UE.

duminică, 19 iulie 2009

Privire de ansamblu

Ma intreb daca nu cumva nesimtirea unora de a arunca ambalaje pe jos, nu se aseamana cu obiceiul unor animale de a se pisa in apa din care au baut.
Aceste animale nu se gandesc ca maine vor trebui sa bea din aceiasi apa, asa cum cei care lasa gunoaie in padure nu se gandesc ca si maine vor avea nevoie de o poiana curata.

Bogatiile tarii

"-Ia spune-mi tu mie,aici,a zis el atunci tresarind parca el insusi ca aceasta idee nu-i venise mai demult in minte,care sunt bogatiile tarii?
Vroia sa ma examineze el, sa auda cu urechile lui ca stiu si sa se linisteasca.
-Care sunt bogatiile tarii? Eeee! Heeee!
Si l-am aratat iar cu mana, sa fie martori si altii, si sa rada si ei de intrebarea lui. A inceput sa rada el insusi, redevenind senin si a pus mana pe haturi. Convingerea mea il subjugase."


din volumul "Imposibila intoarcere" de Marin Preda

joi, 2 iulie 2009

Cazul Gica Popescu

Defectiunea in cazul Gica Popescu, va fi putea folosita ca argument pentru reducerea accesului la dosarele securitatii.

marți, 9 iunie 2009

Ganduri despre razboi

Da-i prostului arme si argumentele sale vor deveni mai convingatoare.

vineri, 5 iunie 2009

Spoiala cu aur

De ceva timp, ma streseaza ofensiva mediatica a companiei Rosia Montana Gold Corporation.
De ce? Pentru ca e o minciuna spoita cu aur. De ex:

1.Vor veni 4 mld euro in Romania. Orice afacere cere sa-ti recuperezi investitia si sa scoti profit.
Deci daca bagi 4 mld euro trebuie sa scoti minim 4 + ceva.
Ceva-ul acela vine din pamantul nostru.

2.Spun ca tehnologia cu cianura e sigura pentru ca e folosita de 90% la suta din companii. E ca si cum ai spune ca motorul cu combustie nu afecteaza mediu pentru ca e folosit de 99% din milioanele din masinile de azi.
Minele de azi folosesc cianurarea in proportie 90% deoarece este cea mai ieftina metoda, nu pentru ca este cea mai sigura.

3.Cianura are efecte directe, cand ne otraveste sau efecte secundare cand ne afecteaza ficatul. O persoana expusa zilnic la cianura, in timp va dezvolta tot felul de boli, mai ales ale sistemului nervos central.
Dar atunci Gold Corporation va fi de mult departe numarandu-si banii.

4.Cianura nu dizolva doar aur, dizolva si metale grele ca plumbul,fierul,cuprul. Iar iazul de decantare va fi o groapa de gunoi plina de metale grele care se poate sparge intoxicand alimentarea cu apa a localitatilor din aval.
Daca cianura este metabolizata de organism, metalele grele nu sunt metabolizate si se acumuleaza in corp, fiind mai periculoase.

5.Chiar daca replanteaza copacii asta nu inseamna ca au refacut mediul.

In consecinta prefer sa platesc din taxele mele catre stat, ajutoare catre Rosia Montana, dar sa nu se distruga zona. Avram Iancu si alti multi eroi necunoscuti, nu au luptat si murit pentru tara asta ca sa o vindem noi ieftin. Daca nu stim sa profitam de ea, macar sa o pastram pentru urmasii nostri, poate ei vor sti mai bine cum sa o foloseasca.
Iar daca misiunea Gold Corporation e sa protejeze mediul din Romania, nimic nu o impiedica sa reimpadureasca cele 1000 de hectare promise.

miercuri, 27 mai 2009

Libertatea umana

De cand ne nastem suntem dependenti de parinti, apoi in adolescenta suntem dependenti si de anturaj.
Cand ne maturizam suntem dependenti de persoana iubita.
Cand suntem batrani suntem dependenti de ajutorul copiiilor.
De cand se naste pana moare omul e dependent de cineva.
Asa ca nu ii putem cere omului sa aspire catre libertatea absoluta.
Nevoia de ceilalti a determinat aparitia relatiilor sociale iar relatiile sociale au determinat aparitia civilizatiei umane.

vineri, 22 mai 2009

Neputinta electorala

Anul asta, nu pot vota pe nimeni.
Toti politicienii arata la fel, demonstrand inca o data, ca nu conteaza individualitatea ci cat de bine te adaptezi sistemului.
In loc sa avem de ales democratic intre mai multe optiuni, avem de fapt aceiasi ambalata diferit.
Politicienii sunt ca sucurile naturale, ambalaje diferite, dar inauntru aceleasi E-uri si multa apa.
Lipsa de substanta este data si de sloganurile lor:

Si la bine si la greu-PDL (De ce sa aleg un partid la rau? Ca e Basescu simpatic?)

Alege bine-PSD (Binele depinde de punctul de vedere, daca nu-l alegem pe Vanghelie, e bine pentru tara dar e rau pentru PSD.)

Fii optimist-PNL (Intr-un sondaj Nigeria era cea mai fericita tara. Parca as prefera sa fiu pesimist intr-o tara bogata. Oricum acum sunt pesimist intr-o tara saraca.Unde sunt motivele de optimist d-le Antonescu ?)

Sincer imi e dor de zilele in care se promiteau salarii si pensii mari, macar atunci politicienii intelegeau ce vor oamenii.
Oricum observ o ruptura intre popor si politicieni:
-politicienii ori nu inteleg poporul ori nu ii pasa de el
-poporul nu mai asteapta nimic de la politicieni

vineri, 17 aprilie 2009

Realitatea: Televiziune de cumetrie

L-am vazut pe Adrian Paunescu si m-am gandit:
Pe omul asta nici macar o revolutie nu l-a dat jos de pe sticla TV-ului.
Ce ar trebui sa facem sa nu mai apara pe sticla?
El nu apare pentru ca este cerut, ci este promovat constant, impreuna cu altii de teapa lui de catre conducerea Realitatii TV.
Strategia celor de la Realitatea este urmatoarea:
Bagam in fata oameni de calibru ca Robert Turcescu, si in spate pe la un show, pe la o stire, ii mai bagam pe Paunescu, Norica Nicolai etc.
Oamenii astia nu sunt ceruti de popor, nu sunt cine stie ce lideri de opinie ca CTP, dar sunt bagati pe sticla pentru ca stiu pe cine trebuie si fac ce li se spune.
O alta dovada ca la Realitatea TV conteaza mai mult pe cine cunosti, este Tatulici.
Omul asta dupa episodul cu Caritasul, nu trebuia sa mai apar niciodata pe sticla.
Pentru cei ce nu stiu Caritasul a fost un joc piramidal inceput de Ioan Stoica la Cluj.
Cand totul era sa se prabuseasca sa nu mai vina lumea sa dea banii la Caritas, a facut Tatulici un reportaj in favoarea Caritasului.
Poate afinitatea dintre Tatulici aparatorul Caritasului si Vantu nashul FNI-ului si in acelasi timp patronul Realitatii TV, explica existenta lui Tatulici la Realitatea.

sâmbătă, 11 aprilie 2009

Cauza si efect

Atunci cand rezolvam o problema ne concentram mult pe efect, neglijand cauza.
Cauza unei probleme nu este singulara, ea depinde de mediul in care apare problema.

Putem fi deshidratati dar acest lucru sa fie cauzat de faptul ca suntem in desert.
Problema=deshidratarea, cauza=mediul=desertul.

Acest lucru pare evident, dar in realitate din obisnuinta nu ne dam seama ca mediul creeaza problema.
Problema ne apare ca o deviatie din mediu, si nu ca o parte a acestuia.

Olimpiada hotilor

Uneori cred ca intre romani se desfasoara o intrecere de care fura pe care.
Statul nu stie cum sa bage mana mai adanc in buzunarul cetateanului,iar cetateanul incearca sa tepuiasca cat poate statul.
Toti incearca sa nu ramana de fraieri si toti pierdem.

vineri, 10 aprilie 2009

Pogea egalul lui Goethe?

M-am uitat pe biografia lui Pogea.

Este o regula simpla a specializarii:
nu poti fi bun in toate, nu poti fi expert in oteluri si expert finantist.
Pur si simplu nu ai timp sa aprofundezi toate domeniile, si de aceea se folosesc specialisti grupati in echipe pentru a rezolva problemele.
Sa-i spuna cineva lui Boc chestia asta, sa nu mai creada ca Pogea este un soi de Geothe, si ar fi bun in orice minister. (Din cate stiu doar Goethe s-a ocupat de literatura, fizica si de administrarea Weimarului cu egal succes.)

Postul de ministru de finante este foarte specializat, cere o cunoastere in amanunt a sistemului financiar si a influentelor sale asupra economiei.
Oare ce putea sa invete domnul Pogea in 1991 intr-o tara de abia iesita din comunism la Grupul Academic de Marketing şi Management Bucureşti ?

Poate domnul Boc atunci cand l-a numit pe Pogea, s-a gandit ca in sfarsit un simplu platitor de taxe, ar trebui sa ia fraiele Finantelor, din mainile hraparete ale castei finantistilor.

Totusi ca sa-si mai repare din greseala numirii lui Pogea, Boc ar trebui sa-l numeasca si la industrii pe acelasi salariu, doar e inginer si a activat in conducerea combinatului Siderurgic Hunedoara.
In felul asta ar da exemplu de austeritate financiara, si restructurare de personal.

miercuri, 8 aprilie 2009

Singura arma: speranta

Ma enerveaza ziaristii cu ranjet cinic, care zic ca degeaba e revolutie in Moldova, ca va iesi oricum prost, chiar daca revolutionarii vor castiga, ca e un moment inoportun, ca europenii vor da Moldova la schimb pe gaze, iar SUA vrea ajutorul Rusiei in consiliul de securitate.

Singurii care pot da peste cap, calculele murdare ale comunistilor din Chisinau sunt tinerii aceia idealisti care demonstreaza in strada.

La 1818 Tarile Romane erau in haos si saracie, iar visele noastre de unire si dezvoltare a tarii starneau zambete printre elitele politice ale vremii.
Dar la 1918 s-a infaptuit miracolul: romanii au avut in sfarsit o patrie.Am avut o patrie pentru ca am sperat si am luptat.

Rusia desi condusa de vicleanul Putin, este in scadere.Nimeni nu mai crede in el,nimeni nu mai spera in Rusia.Omul pentru a lupta si a munci are nevoie de speranta.
Toti emigrantii care au venit in America nu au avut nimic in afara de speranta.
Fara speranta si fara legi, SUA nu ar fi ajuns o mare tara.

Chiar daca Voronin castiga batalia, e nu va reusi decat sa amane inevitabilul: aderarea Moldovei la UE si unirea implicita cu Romania.

marți, 7 aprilie 2009

Compunerea fortelor

Pentru a mentine un lucru in echilibru, trebuie ca suma fortelor ce actioneaza asupra lui sa fie zero.
Deci daca o forta politica actioneaza asupra justitiei trebuie ca o forta contrara sa actioneze asupra ei pentru a o mentine in echilibru.
Daca puterea actioneaza asupra justitiei, opinia publica trebuie sa actioneze in sens contrar pentru a o mentine in echilibru.
Daca justitia nu se vrea influentata de puterea politica, trebuie sa fie echilibrata si echidistanta si sa aplice legea ad literam.

joi, 2 aprilie 2009

Cand va fi aplicata legea in Romania

Cand va fi aplicata legea in Romania, pentru a aresta oameni ca Gigi Becali nu va fi nevoie sa vina un batalion de mascati, va fi suficient un ofiter de politie.

Legea in Romania,nu va fi aplicata decat discretionar, pentru ca lumea sa nu ridice capul si sa-i intrebe pe politicieni de ce fura.

Statul te lasa sa furi, doar ca sa aiba motiv sa te aresteze cand vor cei de la putere.
Daca in Romania toti oamenii ar fi cinstiti, aceasta putere a guvernului ar scadea, de aceea se nu se aplica legea si se fac legi pe care sa nu le respecti.

luni, 30 martie 2009

Intre lupul de mare si lupiii moralisti

Ma uitam la Realitatea si remarcam ca lupii moralisti: Sorin Rosca Stanescu si Norica Nicolai il criticau pe Base.
Rau am ajuns daca ne tin lectii de morala, niste insi de genul de mai sus, la televiziunea lui Vantu, tatal Caritasului.
Pentru a critica pe cineva in mod constructiv trebuie sa-ti faci autocritica.
Ori personajele de mai sus, arata ca nu isi pot detecta faptele lor ca fiind imorale.
Norica Nicolai nu a considerat imoral, faptul ca a uzurpat puterea cetatenilor punand-o pe nepoata ei sa voteze in parlament in locul ei.
Despre Sorin Rosca Stanescu nu pot spune ca e sa nu o persoana imorala, dar asocierea cu Dinu Patriciu,un om care a reusit sa-si faca un imperiu prin munca 'cinstita', poate indica cateva lucruri.

luni, 16 martie 2009

Imoral sau ilegal

Odata desincriminat incestul a aparut si disputa daca este imoral sau ilegal.

A minti este imoral, dar a folosi minciuna pentru a obtine ceva material se numeste inselaciune si este ilegal.
Diferenta dintre imoral si ilegal este data de faptul ca un fapt ilegal lezeaza o alta persoana.
Un legatura incestuasa daca produce un copil ii afecteaza acestuia viata prin defectele genetice rezultate, deci incestul este ilegal.

Un om care face incest este asemanator monstrilor care mutileaza copiii, deoarece ii afecteaza codul genetic.

joi, 12 martie 2009

Cat de mult exista lucrurile

De multe ori s-a pus problema daca ceva exista sau nu, dar mai este si problema de cat de mult exista ceva in mintea ta.
De ex. o tigara exista mai mult in mintea unui fumator decat in cea a unui nefumator.
Tigara in mintea fumatorului este legata de placere, prieteni cu care fumeaza etc. si astfel ocupa mai mult spatiu decat la un nefumator.
Probabil daca un fumator ar reduce in mintea s-a asociatiile legate de tigara, tigara la urma nu ar exista, si nu ar mai fi tentat sa fumeze.

Putem extinde rationamentul si putem spune ca oamenii pe care nu i-am uitat,nu au murit niciodata.
De ex.putem spune ca Stefan cel Mare e nemuritor deoarece nimeni dupa atatea generatii nu l-a uitat.

miercuri, 4 martie 2009

Accidente

Viata ne este modelata de accidente: boli venite din senin,examene picate, persoane intalnite intamplator, dezastre naturale.
Rezultatul accidentului depinde de interactiunea dintre ceea ce am facut pana atunci si factorul ce ne da peste cap rutina obisnuita.

De ex. te plimbi cu barca (rutina obisnuita), cazi in apa (accidentul).
Odata aparut accidentul rezultatul sau depinde si de ce ai facut in viata pana atunci (Daca ai invatat sa inoti sau nu).

Ceea ce facem zi de zi nu ne asigura succesul in ceea ce intreprindem, dar ne face sa minimizam efectul unor accidente.

sâmbătă, 14 februarie 2009

Cresteti, inmultitiva si umpleti pamantul

Se pare ca este o conspiratie impotriva celor singuri pentru a-i forta sa se cupleze, sa se casatoreasca si intr-un final sa aiba copii, rate si griji.
O metoda este de a inventa tot soiul de sarbatori gen Valentine's Day in care cei singuri trebuie sa simta nashpa.

duminică, 1 februarie 2009

"Justitie"

Problema justitiei ar trebui sa ne preocupe, deoarece toti suntem potential inculpati, desi nu am facut nimic ilegal.

Nici Iisus fiul Domnului nu a facut nimic ilegal. Era bun si pur.Vindeca bolnavii si hranea multimile.Dar totusi a fost judecat si condamnat la crucificare de catre creatorii dreptului roman.

O prima dovada ca nici macar Dumnezeu nu se pune cu justitia.

joi, 29 ianuarie 2009

Depozite de arme versus magazine

In Romania cel sigur loc de a pastra armele, este la supermarket, acolo ai masurile de siguranta ce nu le gasesti la un depozit al armatei:

1.etichete RFID-chestiile alea care fac aparatele de securitate sa tipe cand scoti ceva din magazin
2.camere video
3.oameni care se uita la tine sa nu furi
4.inventar la zi

Managerii reusesc sa se fereasca de hoti destul de bine, desi o gramada de oameni au acces in magazin.

Se pare ca cei din armata,servicii si ministerul de interne nu reusesc sa faca ceea ce orice sef de magazin poate.

Oricum treaba e nasoala, si ar fi bine ca armele sa fi fost furate pentru bani si scoase din tara, si nu ascunse pentru cine stie ce 'revolutie'.

marți, 20 ianuarie 2009

O tara de destepti

Ce e tipic pentru romani, este faptul ca nu asculta tot ce spun altii.
Trebuie sa intervina, sa intrerupa,sa-si strige sus si tare parerea.
In final nu se ajunge la nici o concluzie, nu se ia nici o hotarare, situatia ramane la fel, doar oamenii pleaca acasa mai usurati ca au spus ce au avut pe suflet.
Cand vom invata sa ascultam parerea celorlalti si sa dialogam, vom putea face ceva cu tara noastra, pana atunci orice plan se va impotmoli in discutii sterile, in care fiecare va incerca sa arate cat de destept este.

vineri, 9 ianuarie 2009

Confederatia Elvetiana o solutie pentru Palestina si Israel?

Si Israelul si Hamas au ignorat rezolutia ONU de incetare a focului.Probabil ambele parti cred ca vor castiga.
De fapt nu va castiga nici o parte, deoarece problema nu este cum sa scapi de ceilalti ca sa ramai tu singur in teritoriul tau,problema este de a face ca niste oameni diferiti, si cu un trecut conflictual sa traiasca in "Tara Sfanta".

Separarea teritoriului in 2 state Israel si Palestina a determinat creearea unui stat palestinian slab care a fost infiltrat de organizatii radicale, ce au vazut in statul palestinian un cap de pod pentru cucerirea Israelului si alungarea evreilor.

Odata cu aparitia statului Palestina, Israelul s-a vazut pus in fata a 2 alegeri proaste:
1. sustine un stat palestinian puternic care sa nu fie infiltrat de teroristi, dar se poate trezi cu un stat puternic care sa revendice alte teritorii
2.slabeste statul palestinian pentru a nu reprezenta o amenintare la adresa Israelului, dar implicit usureaza ascensiunea terorismului.

O solutie ar fi ca palestinienii si evreii sa stea in acelasi stat, beneficiiind de drepturi egale, fara sa se teama ca unii sau altii se vor ridica pentru ai omori.

Palestinienii si evreii au stat intr-un stat comun, Israel, dar viziunile si experientele lor despre acest stat sunt diferite.
Daca evreii il vad ca pe un camin asteptat de veacuri, un camin care sa le ofere protectie in fata persecutiilor la care au fost supusi, palestinienii il vad ca pe un stat artificial creat, pe pamanturile lor de puterile straine.

Poate exista un interes comun care sa-i determine pe palestinieni si evrei sa faca o confederatie asemanatoare Elvetiei? O confederatie de cantoane mici independente,demilitarizate, cu limba si obiceiuri proprii unde fiecare canton va accepta pe cine doreste ca cetatean iar armata va fi controlata de un guvern federal ales democratic de cantoane.

Interese comune ar fi destule: pacea,prosperitatea economica,administrarea resurselor de apa, dar se pare ca nu au murit destul de multi nevinovati pentru ca aceste interese sa devina importante.