luni, 10 ianuarie 2011

Nebunia in Romania

E interesant cum gestul nebunesc a lui Sobaru a fost folosit de diferitele parti implicate in conflictul politic romanesc.

Televiziunile anti-Basescu (Antenele,Realitatea) au inceput sa foloseasca stirea ca un vector pentru a-si transmite propriile idei. I s-a pus in gura faptul ca a strigat 'Libertate'.

De cealalta parte, analiza psihiatrica a lui Sobaru a fost dezvaluita presei de catre managerul Spitalului de Urgenta Bucuresti. Parca expertizele psihiatrice sunt confidentiale nu-i asa?
(Acest fapt mi-a amintit de afacerea Armagedon de pe vremea lui Nastase, cand un om a fost arestat, iar interogatoriul lui a aparut pe televiziuni.)

Apoi a aparut stirea ca Sobaru si-a facut o polita de asigurare de viata cu o luna inainte de a se arunca de la balcon.

Cum au aflat ziarele despre asta, daca directorul firmei de asigurari a refuzat sa dea informatii pe motiv ca sunt confidentiale?

Daca informatia este adevarata, cine a putut pune mana pe informatiile confidentiale si cand si cum a difuzat-o la presa?

Daca informatia este falsa cine a inceput intoxicarea?

Oare ziaristii ignora faptul ca 99.99% din politetele de viata nu se platesc in cazul unei sinucideri?

Sa zicem ca Sobaru a facut polita, atunci avem 2 posibilitati:

1. a facut polita pentru a o incasa printr-un accident autoprovocat, atunci Sobaru nu e asa nebun si si-ar fi dat seama ca aruncandu-se in fata camerelor de luat vederi, nu va convinge pe nimeni ca a fost un accident. Probabil ar fi incercat sa se 'accidenteze' undeva mai discret si cu sanse de supravietuire.

2. a actionat din impuls, pe moment. S-a umplut paharul si a vrut sa fuga de tot, si atunci nu mai conteaza daca si-a facut sau nu polita.

De ce este periculos Sobaru?

Deoarece el reprezinta varful aisbergului, sunt o multime de oameni care sunt gata a faca gesturi la fel de disperate, dar nu autodistructive. E suficient sa stai de vorba cu oamenii pe strada sa le simti revolta si dezamagirea.
Poate fi un semnal pentru actiuni si mai dramatice sau poate prevesti fapte mai grave.
(In Vietnamul de Sud, un calugar budist si-a dat foc in anii '60 ca protest fata de guvern, slabind si mai mult sprijinul pentru guvern.)

Puterea imitatiei este foarte puternica, si sunt oameni mai disperati ca Sobaru.
O perioada in care tot felul de sarmani si-ar pune capat zilelor in fata camerelor de luat vederi ar fi un cosmar pentru cei de a putere. Nu pentru ca le pasa de bietii oameni, ci pentru ca ar induce in populatie un sentiment de revolta ce ar putea fi exploatat de forte politice interne sau externe.

In anii '90 au fost vremuri si mai grele: inflatie si somaj galopant, nu puteam sa muncim legal in Vest, dar nimeni nu s-a aruncat de la balconul parlamentului.

Diferenta este data de trasaturile personal si stilul presedintilor.

In timp ce Iliescu trata cancerul cu analgezice, Basescu se comporta ca un chirurg ce taie, fara sa bage de seama ca pacientul nu e anesteziat si se zbate pe masa de operatie.

Se pare ca are dificultati de a intelege parerea celorlalti. De ex:

Cand s-a intalnit cu o pensionara care i-a spus ca are pensia mica si acum vor sa i-o reduca si pe aceea, a spus ca trebuie sa fie taiata, nu a verificat daca se pot gasi si alte solutii, sau macar sa fi spus ca va incerca alte solutii.

Cand a facut o conferinta de presa referitoare la legea educatiei a spus ca se asteapta ca legea sa fie implementata indiferent de fortele politice aflate la guvernare.
Cum sa te astepti ca PSD-ul sa sustina legea dupa ce i-ai varat-o pe gat cu asumarea raspunderii si i-ai blocat propriul proiect?
Daca vroiai ca legea sa fie aplicata indiferent de partid, trebuia sa o dezbati in parlament, sa obtii acordul majoritatii si dupa aceea erai cat de cat sigur ca leagea va fi implementata de orice guvern.
Nu inteleg de ce o lege cu impact asa important si pe termen lung a fost grabita prin parlament.
Nu ne dadea bani FMI daca nu aprobam legea?
Scopul parlamentului este sa discute legile si sa voteze cea mai buna varianta.
Daca parlamentul este scos din joc si este pur decorativ, noi pe cine mai injuram ?
Pe presedinte si pe premier.

Daca Basescu poate sa planga, acum e momentul. In felul asta, poate prin catharsis se va regasi unitatea emotionala intre popor si presedinte.

Un popor in vremuri grele poate fi in doua feluri: resemnat sau revoltat.
Este resemnat cand nu mai poate face nimic si guvernul nu mai poate face nimic. De exemplu in razboi, viata este mult mai grea, dar nu e vina guvernului ca il bombardeaza inamicul, asa ca guvernul ramane stabil in ciuda greutatilor.
Este revoltat cand crede ca se poate face ceva, dar nu se face nimic. In acest caz poporul este nemultumit desi situatia nu este fara iesire.

Daca suntem intr-o situatie fara iesire sa ni se spuna sau sa se faca ceea ce trebuie pentru a iesi din ea.
Cred ca e datoria tuturor partidelor sa ne scoata din situatia actuala, pentru ca toti au contribuit la afundarea Romaniei.

Niciun comentariu: