sâmbătă, 28 mai 2011

Apocalipsa dupa Michael Moore

Am vazut filmul "Capitalism a love story" de Michael Moore.
Concluzia filmului a fost e capitalismul rau, si de asta exista rele pe lume.
Filmul nu raspunde la intrebarea: Ce nu au de vanzare americanii?
Am vazut copiii bagati in scoala de corectie pentru ca niste smecheri sa stoarca bani de la stat.
Am vazut o familie de batrani care plangeau deoarece erau nevoiti sa-si paraseasca casa, si care au fost platiti de banca sa curete cas,a si sa-si puna pe foc mobilele pe care nu le puteau lua.
Eu ma intreb daca nu suportau sa faca asta de ce o faceau?
Aveau servici, iar daca domnul fermier isi vindea cele 3 pistoale si 2 pusti putea sa stranga 1000$ cat ii platea banca si nu ar fi fost nevoit sa-si arda singur munca de o viata.
Si chinezii carea carora le-au fost rechizitionate casele pentru a se construi marele baraj au fost obligati sa-si darame casa, dar macar pe ei ii pastea puscaria.

Adevarul ca americanii nu pot refuza banii din principiu, niste americani din Lousiana care se plangeau ca dezastrul Deep Water Horizont a distrus plajele cu nisip alb si delta fluviului Misisipi, cand au fost intrebati daca ar vrea ca industria petroliera sa dispara din zona, au spus nu in unanimitate. Doar le aduce bani, de ce sa dispara.
In toate culturile vechi din Africa pana in Asia si Europa este prezenta ideea de sacrificiu, trebuie sa dai ceva pentru a lua ceva. (vezi legenda mesterului Manole)
Numai in filmele americane, eroul supravietuieste pana la sfarsit si mai ia si fata si banii.
Ei cred ca poti avea industrie si mediu curat. Asistenta sociala minima si infractionalitate minima.

Ceea ce m-a surprins in film este ca familiile erau aruncate in strada, casele inchise si lasate in paragina pana se gasea un cumparator. Casele fiind din lemn, pana aparea un cumparator, se stricau de la frig si de la ploaie.
Nu mai bine ii lasau pe oameni in ele, ei aveau grija de casa si cand ar fi aparut un cumparator casa ar fi fost in stare buna si ar fi luat un pret mai bun.
Se pare ca pragmatismul american a murit de mult, fiind inecat in legislatie si birocratie.

Niciun comentariu: