vineri, 14 octombrie 2011

Economie coralifera

O piata concurentiala perfecta ar insemna ca toti producatorii sa vanda produse interschimbabile cu un adaos comercial foart mic iar in plus sa aiba acces la toate informatiile si sa poata iesi si intra pe piata cand vor.
Economia concurentiala determina ca o firma buna sa le scoata pe cele mai slabe de pe piata, la fel cum un organism superior le scoate din ecosistem pe cele mai slabe.E clar ca asta nu poate duce la o piata concurentiala perfect.
Teoretic organismul economic perfect ar trebui sa cumpere toate firmele de pe piata si sa stabileasca un monopol perfect.(S-ar ajunge la comunism prin mijloace capitaliste).
Dar nu se intampla asa. De ce?
Pai sa ne uitam la natura. Rechinul este un temut pradator al apelor dar nu poate pasi pe uscat, este prea mare pentru a intra in crapaturile coralilor (si lasa astfel ecosisteme libere in care se dezvolta vietati care ii sustin lantul trofic)
La fel si in economie, o corporatie poate face rachete dar nu poate creste porumb la fel de eficient sau este prea scump sa tina o toneta cu covrigi.

Viata si economia supravietuiesc pentru ca fiintele/firmele sunt imperfecte si nu pot controla in totalitate mediul. Daca ar controla in totalitate mediul ar folosi toate resursele pentru a-si satisface scopurile egoiste.
De ex.scopul unui rechin este sa manance peste ca sa traiasca, daca ar fi perfect ar hali tot oceanul si ar muri de foame.
Scopul unui bancher este sa faca cat mai multi bani, daca ar fi perfect ar lua pur si simplu bani din buzunarul tau fara sa-ti dea dobanda, sa fara sa-ti dea banii inapoi. (Chestia asta s-a intamplat deja cu bail-outul american si cu salvarea Greciei. Probabil ca problemele au aparut din cauza unui sistem financiar supereficient).

 Oare organizatiile trebuie sa devina mai putin eficiente pentru ca sa avem o economie mai dezvoltata?
 Nu,ar trebui sa fie mai putin puternice.Daca ai avea de ales intre a-ti bate capul o problema si a o pasa la altul, cred ca ai alege a doua varianta.(De ce sa-ti reciclezi apa murdara cand poti sa o arunci intr-un rau?)

O lege aplicata te constrange si te protejeaza. Te constrange sa-ti imbunatatesti procesul de productie fara sa polueazi apa dar si te protejeaza daca trebuie sa consumi apa din rau.
Legile, si taxele sunt ca peretii unui recif de corali, protejeaza fiintele mici de pestii mari si creaza un mediu propice pentru un ecosistem divers si flexibil.

O economie deschisa in care nu exista bariere si ascunzatori ar fi ca un ocean vast in care inoata numai recini mari si balenele. Un ocean sarac si care risca sa piara la cea mai mica criza.



Niciun comentariu: