duminică, 16 octombrie 2011

Furnici proaste dar multe

Se pare ca sistemul financiar s-a dedulcit la larvele si hrana furnicilor muncitoare, care s-au enervat si au ocupat Wall Streetul.
Problema cu furnicile este ca atunci cand le starnesti nu le mai poti opri.Nu poti sa le inspaimanti, nu poti sa negociezi cu ele.
Ele functioneaza ca niste agenti inteligenti "prosti": nu stiu decat sa recunoasca mancarea, dusmanii, proprii semeni si sa marcheze drumul pe care au venit.
Atunci cand vad o bucata de hrana trag de ea, daca o furnica care trece intamplator pe acolo se apuca si ea de tras, si tot asa pana se strang suficiente furnici ca sa care de exemplu lesul unei broaste mici.
Astfel fara ierarhie si fara o inteligenta superioara furnicile reusesc sa realizeze lucrari incredibile.
Secretul consta in egalitatea furnicilor: toate sunt surori si nu exista competitie intre ele pentru resurse, cum exista in cazul oamenilor.Ele au un singur scop binele musuroiului.
Dar daca oamenii stiu ca nu pot progresa prin efort propriu atunci se bazeaza pe prieteni si relatii sociale iar acest lucru cere impartirea egala a resurselor si un comportament egalitar asemanator furnicilor.
Iar daca furnicile si-au pus in cap sa ocupe Wall-Streetul si sa dea jos finanta internationala de la putere, asta vor face.
Totusi ramane de vazut cum va incerca "elita" sa deturneze efortul furnicilor, ca de oprit nu vor putea.






Niciun comentariu: