duminică, 24 iunie 2012

Cum sa impaci capra de stanga si varza de dreapta

In ultima vreme se dicuta mult despre stanga sau dreapta uitandu-se care este rolul economic al unui guvern:
Din banii  din taxe sa ofere cat mai multe servicii populatiei, iar taxarea sa fie minim posibila.
Statul nu trebuie sa ofere toate serviciile sociale ci doar pe acelea care nu renteaza din punct de vedere economic si aduc un beneficiu societatii in general.
E greu de vorbit de guverne de stanga in Romania deoarece guvernarile PSD au fost de stanga la taxare, nu si la distributie (procentul distribuit ca servicii populatiei nu corespundea taxarii).
Ideologic dreapta vrea taxe cat mai mici, stanga vrea sa distribuie cat mai mult.
Stanga ar putea intelege ca este necesara o scadere a impozitelor, dar dreapta nu este de acord din principiu cu redistribuirea veniturilor.
Scopul statului este sa asigure stabilitatea, de aceea are armata,politie,tribunale, spitale si scoli. Statul prin educarea unei tinere generatii, pune la dispozitia intreprinzatorilor forta de munca calificata si ieftina. Cat ar costa pe un intreprinzator sa invete un analfabet sa fie functionar?
Si spitalele tot rolul de stabilizator il au: prin tratarea rapida a celor mai defavorizati si mai expusi la boli se impiedica epidemiile.
Matematic guvernul trebuie sa rezolve o problema de optim in care sa se micsoreze taxele si sa se mareasca serviciile oferite de stat.(Grecii a caror strabuni au inventat matematica au rezolvat asta prin imprumuturi).
Primul pas pentru rezolvarea aceastei problemei este definirea limitelor:
E clar ca trebuie sa ai o suma minim de incasat (trebuie platita macar armata)-> taxele nu pot scadea sub un anumit nivel, iar serviciile nu pot sa creasca la infinit (omul trebuie sa se mai descurce si singur).

Dupa ce au fost stabilite aceste limite, trebuie reduse pierderile:

1.Redus furtul si coruptia: Pentru asta trebuie vointa politica, de a lupta impotiva propriilor interese politico-economice
2.Eficientizarea cheltuielilor publice: cat s-a cheltuit? Pentru ce ? Care au fost rezultatele? Aici totul se loveste de inertia birocratica.
Cat despre stimulare economica, guvernele nu s-au priceput niciodata la asta. Economia a fost impinsa inainte de tipi intreprinzatori cu bani, si cu cat mai multi cu atat mai bine.

Romania ar putea iesi din criza, trebuie doar vointa politica.

Niciun comentariu: