miercuri, 23 ianuarie 2013

Cei trei piloni ai dezvoltarii Occidentului

M-am mirat de ce natiunile vest europene s-au dezvoltat asa mult si asa repede. Inovatiile aduse de ele au schimbat pentru totdeauna fata Pamantului. Imaginati-va lumea fara tren, telegraf,automobil,vapor, chimie, penicilina,rachete si sateliti.

Marele boom a inceput odata cu recucerirea completa a peninsulei Iberice de la mauri. Dupa cucerirea peninsulei iberice, intre spanioli,portughezi pe de o parte si lumea musulmana a inceput un soi de razboi rece.

Ambele puteri erau intr-un blocaj, ibericii nu se puteau extinde mai la sud, desi aveau ceva enclave in nordul Marocului, iar maurii nu se mai intoarce in peninsula iberica.

Maurii aveau ca avantaj controlarea principalelor rute comerciale din Sahara, si in principal a rutelor comertului cu aur din Mali. (De ce nu se spune ca Mali este al 3-lea producator de aur din Africa ?).

Intre regatele catolice si sultanatele musulmane nu putea fi vorba de comert pasnic, se urau de moarte.
Iar regatul Portugaliei avea nevoie de bani si a fost fortat sa gaseasca o ruta alternativa pentru drumul catre Indii.
Pana atunci toate statele isi sustineau comerciantii iar comercianti statul dar Henric Navigatorul a introdus in aceasta combinatie un ingredient nou: stiinta .
Henric a format in sudul Portugaliei la Sagres o scoala de navigatie, unde s-a inventat caravela si s-a studiat in mod sistematic navigatia pe mare.
Henric va forma astfel un sistem care va fi preluat de toate puterile europene:
Statul sustine militar comerciantii si financiar stiinta.(ex.Scoala de navigatie)
Stiinta  va da statului noi arme si vase si va da comerciantilor, nave(caravela), harti si noi produse.
Comertul va sustine finaciar statul si stiinta.

De la portugezi, pana la americani,japonezi si chinezi, in toate tarile de succes, statul a protejat capitalul propriu,si a sustinut stiinta. Stiinta a sustinut statul si capitalul autohton. Iar capitalul a prosperat si si-a permis sa plateasca pentru tot.



Niciun comentariu: