sâmbătă, 29 iunie 2013

Cum pot politicienii sa mareasca sporul natural

In incheierea unui discurs despre natallitate, presedintele Basescu spunea ca datoria femeilor este sa faca copii pentru a mentine populatia.
Dar datoria politicienilor ca el care e?
In ultimii 2 ani 10 colegi de ai mei au plecat in strainatate, oameni tineri, educati care vor face copiii si ii vor creste in tari straine.
Pentru a compensa aceasta pierdere 10 perechi (20 de oameni) vor trebui sa faca cel putin un copil sa-l educe timp de 18 ani, sa-l dea la facultate 5 ani.
Intre timp emigrantii tineri si educati vor spori economia tarilor vestice, si Romania va aluneca din nou spre sfarsitul clasamentului.
La o natalitate de 10 nascuti vii la 1000 de locuitori, daca cele 2,8 milioane de emigranti romani ar fi ramas in tara, am fi avut 280000 de copiii.

La tinerii emigranti ca pierdere a populatiei se pot adauga si cei morti in accidente rutiere (2000 in 2013) si accidentati grav (8000 in 2013) care probabil nu vor avea sau ingriji copiii, precum si in accidente de munca (340 in 2013).

De asemenea  la pierderi se mai pot adauga bebelusii morti in spitale din cauza conditiilor proaste.

Daca s-ar dezvolta problema infrastructurii proaste, ar creste investitiile straine si eficienta economica ar creste, tinerii nu ar mai pleca din tara, si poate vor muri mai putini din cauza drumurilor proaste, si ar creste si populatia tarii.
Masurile pe care le-ar putea lua politicienii sunt simple, si nu necesita 9 luni de gestatie.


Niciun comentariu: