A venit decembrie in Romania si ce carte mai potrivita pentru o lectura la gura sobei decat "
Lovitura de stat- Ghid practic" de Edward Luttwak?
Cartea aparuta in 1979 descrie algoritmul unei lovituri de stat.
Iata principalele sale capitole:
Capitolul 1 Definitia loviturii de stat:
"lovitura de stat consta in infiltrarea unui segment ingust dar crucial al aparatului e stat, care este apoi folosit pentru a pune guvernul in imposibilitatea de a-si exercita controlul asupra celorlalte structuri".
Pentru noobs din politica, lovitura de stat e un soi hackereala, in care iei o mana de oameni, arestezi guvernul si te pui in fruntea tarii.
Capitolul 2 Conditiile necesare pentru a avea o lovitura de stat:
- Participare redusa la viata politica, din cauza conditiilor economice proaste. Inainte de '89 foamea cronica, ii facea pe oameni sa fie mai preocupati de ceea ce sa da la coada, decat de propaganda politica de la TV. Oricum participarea politica era limitata la membrii de partid.
- Independenta politica. Nu trebuie sa existe forte armate a unei puteri straine care sa inabuse o lovitura de stat, sau daca sunt trebuie sa fie cel putin neutre fata de schimbarea politica. Inainte de '89 Romania nu avea trupe sovietice, dar orice schimbare politica trebuia sa aprobata de URSS, deoarece in cateva ore puteau sa ocupe bucati mari din teritoriu. Asa ca vizita lui Silviu Bruncan la Moscova a fost necesara, ca si vizita lui Iliescu la ambasada URSS, unde s-a dus sa spuna "cine sunt si ce vor", de parca ei nu stiau.
Daca lovitura de stat ar fi fost organizata de Corneliu Coposu,Doina Cornea sau Ana Blandian,ar fi trebuit sa faca la fel,daca vroiau sa aiba o schimbare de regim, fara ca rusii sa dea navala.
- Unitatea organica:Toata puterea era controlata de PCR de la centru. Cine cucerea centrul, cucerea tara.
Capitolul 3 Strategia loviturii de stat
Atacurile surprinzatoare ale vecinilor fac ca statele moderne sa mobilizeze constant forte militare importante care sunt un obstacol important pentru complotisti.
Pentru a pune mana pe putere complotistii trebuie sa convinga o parte a unitatilor militare sa li se alature si sa le neutralizeze pe cele ramase loiale.
Cartea spune ca in cazul unei tari care nu este fragmentata in insule,in principal trupele de uscat trebuie convinse sa se alature revolutiei, iar celelalte arme: aviatia si marina trebuie neutralizate din punct de vedere tehnic.
La Revolutie s-a creat nebunia elicopterelor pline cu teroristi, si s-a interzis orice zbor, urmand ca orice aparat sa fie doborat. Ceausescu sa fi avut oameni loiali in aviatie ca nu ar fi mobilizat nimic.
La capitolul neutralizarii unitatilor potential loiale as include si lichidarea Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista (USLA) in fata Ministerului Apararii. In faza de inceput, o forta mica bine inarmata poate aresta capii conspiratiei, mai ales daca erau deja cunoscuti de la televizor.
Oare si macelul de la Otopeni s-a inscris in acelasi plan sau a fost pur si simplu prostie?
In mod normal tintele racolarii de suporteri din armata sunt ofiteri capabili care au fost sariti la promovare.
Armata Romana din '89 nu cred ca ducea lipsa de astfel de oameni, si oricum armata era nemultumita ca era folosita la strans porumb si la constructii.
(Un ofiter intr-un interviu a declarat ca Sergiu Nicolaescu l-a abordat '86-'88 in vedera unei actiuni, dar a refuzat si i-a dat numai niste petarde.)
Ca dovada ca armata a fost infiltrata este cariera lui Catalin Voicu, fost ofiter de transmisiuni intre 1986-1997 apropiat a lui Ion Iliescu, actual candidat la puscarie din partea PSD.
Dupa armata complotistii ar fi trebuit sa infiltreze fortele paramilitare (garzile patriotice) si sa neutralizeze militia.
Pe langa armata, garzi patriotice mai trebuie neutralizate si serviciile de informatii.Daca este adevarat ca 10000 de agenti KGB si GRU au intrat in decembrie '89, atunci e clar ca unii din Securitate au fost de partea complotistilor. (Iulian Vlad a spus ca transmisia televiziunii putea sa fie oprita oricand, daca erau loiali lui Ceasca de ce nu au facut-o?)
Capitolul 4 Planuirea loviturii de stat:
- Neutralizarea fortelor politice:
Fortele politice (PCR sau organizatii rivale) se puteau opune guvernului (FSN) prin:
a) aducerea oamenilor in strada
b) manipuleaza mijlocele tehnice aflate sub controlul lor
Pentru a preintampina aceste lucruri trebuiau neutralizate mijloacele de informare si de transport:
S-a ocupat televiziunea si radioul.
Au aparut puncte de control unde revolutionari inarmati verificau oamenii.
- Neutralizarea personalitatilor din cadrul guvernului:
Destul de repede au fost arestati membrii CC, copiii lui Ceausescu iar seful Securitatii Iulian Vlad si seful Marelui Stat Major Stefan Guse erau intr-un birou din ministerul Apararii inghesuiti de revolutionari.
- Ocuparea mass media a fost usurata de faptul ca era 1 singura televiziune iar toata presa era concentrata la Casa Scanteii. Un argument pentru libertatea presei si descentralizarea ei.
Ocuparea nodurilor rutiere si a aeroporturilor are ca scop intarzierea sosirii fortelor loiale, si mentinerea controlului asupra obiectivelor.
Capitolul 5 Executia loviturii de stat:
Executia loviturii trebuie sa fie rapida, aruncandu-se toate unitatile in lupta, inainte ca organele de informatii sa se dezmeticeasca si sa-si dea seama ca atacul a inceput.
Stabilirea momentului actiunii trebuie sa fie flexibila, asteptandu-se momentul potrivit. E posibil ca tovarasii lui Iliescu sa fi avut planul la sertar si sa-l fi aplicat in mod oportunist cand au vazut
ca lumea incepe sa se revolte.
Conform cartii, o lovitura de stat se pune in actiune atunci cand fortele de securitate sunt penetrate, instructiunile sunt clare, si apare o oportunitate. Atunci echipe independente preiau
centrele de putere (palatul prezidential, sediu guvernului, televiziunea) apoi institutile tehnice secundare (radioul, centrele de telecomunicatii) intre timp grupuri mobile urmaresc si aresteaza persoanele importante.
Dupa ce s-a securizat totul se blocheaza drumurile si caile de comunicatii, se extinde controlul asupra comunicatiilor si se lanseaza un comunicat catre tara.
Scopul loviturii de stat este sa preia puterea fara mare varsare de sange, eventual doar capul statului sa fie executat.
Dupa ce puterea s-a stabilizat, complotistii trebuie sa se asigure ca puterea nu le este furata de fortele armate sau de rivalii politici.
Situatia noului guvern determina aliantele sale:
Daca guvernul este slab si nu este recunoscut, trebuie sa se alieze cu cei care il pot da jos repede, adica cu armata.
Daca guvernul este stabil si este recunoscut de popor el se poate alia cu fortele care pot asigura stabilitate pe termen lung, adica cu poporul.
Modul in care s-a preluat puterea in decembrie '89 este oarecum atipic, deoarece actiunea a fost determinata de populatie. Daca oamenii nu ar fi avut curajul sa iasa in strada, nu cred ca Iliescu si ai lui si-ar fi riscat pielea sa scapat de tiran.
Miscarea populara a coplesit fortele de represiune si a izolat fizic conducerea tarii. Complotistii nu au mai trebuit sa aduca blindatele la CC. Ele erau acolo, dar erau inconjurate de oameni.
Izolarea fizica a lui Ceausescu a fost intarita atunci cand a fost pus in elicopter. Odata pus in elicopter Ceausescu a pierdut puterea.Cand l-au impuscat doar s-au asigurat ca nu mai vine.
Cu puterea politica decapitata, s-a urmarit capturarea televiziunii pentru anunta victoria si a submina autoritatea organelor civile si a creea confuzie in randul militarilor.
Manifestatiile din celelalte orase au subminat autoritatea PCR si au blocat orice miscare a militiei.
Securitatea nu putea sa faca nimic, in fata unei populatii asa numeroase.Ea era obisnuita sa bata si sa intimideze cei cativa dizidenti.
Ramaneau trupele de securitate care au fost anihilate de militari, eu cred ca asta a fost scopul masacrului de la Otopeni.
Multimea a creeat o baricada perfecta impotriva oricarei interventii armate impotriva noii puteri, mai ales dupa ce a fost inarmata. Sa infiltrezi oameni era mai greu acum din cauza filtrelor iar mutarea unor efective mari ar fi ridicat doua probleme: care mai era legitimitatea unei astfel de actiuni? Si cum treci de miile de civili, unii inarmati si cu pregative militara?
Asa ca armata de obicei a stat in expectativa, asteptand ordinele.Stomacul gol spunea ca Ceausestii sunt ilegitimi, iar cei noi erau niste necunoscuti cu o legitimitate indoielnica.
Nu a fost nici un comandant nebun care sa ia initiativa si sa-i apere pe Ceausesti, desi ar fi putut multi.
Din pacate pentru el regimul in sine descuraja initiativa privata.
Un alt rol al multimii a fost sa intareasca puterea complotistilor civili: daca nu era multimea in strada, Iliescu si compania ar fi fost demult trimisi la plimbare de militari.
Nu stim ce negocieri au fost sau cum a castigat Iliescu, de partea lui Armata si Securitatea. Le-o fi oferit imunitatea la niste oameni cu mainile manjite de sange? Probabil ca da. Va fi promis posturi si bani?Istoria posterioara ne confirma unele din aceste lucruri.
Iliescu a reusit sa coalizeze in FSN toate formatiunile rivale, iar amenintarea terorista a accelerat acest lucru. Actiunile teroriste au incetat in Sibiu cand un Front al revolutionarilor independent de cel a lui Iliescu a aderat la FSN.
Care a fost rolul teroristilor?
Un terorist este un om necunoscut care te poate ataca oriunde oricand.
E convenabil daca ai televiziunea sa numesti pe cine ti se opune ca terorist si sa coalizezi fortele statului impotriva lui.
E util sa deoarece oamenii sunt gata sa se alieze cu tine, cand amenintarea este comuna si esti perceput ca un aliat care ofera siguranta.
E util deoarece faci multe chestii in numele sigurantei nationale, ca de exemplu sa retii si sa arestezi oameni care te pot impiedica sa ajungi la putere.
E util deoarece unii opozanti mai incapatanati pot muri in circumstante tulburi si sa dai vina pe teroristi.
'Teroristii' au fost foarte folositori complotistilor.
In concluzie Iliescu si compania planuiau de mult o lovitura de stat, dar ea nu ar fi reusit fara revolta populara si curajul tinerilor.
Poate Iliescu nu e vinovat de toti mortii de la Revolutie, dar e vinovat ca a ucis viitorul atator tineri dupa '89.
Cred ca daca revolutionarii nu ar fi iesit in strada si nu s-ar fi sacrificat, singurul beneficiul pe care l-am fi avut in urma schimbarii de regim ar fi fost faptul ca aveam portocale la alimentara.
Durerea este ca am platit prea scump aceasta libertate.
Conform cartii oricand un grup de militari pot aresta principalii politicieni si face un guvern militar, ceea ce ii impiedica este legitimitatea politica, cetateni implicati activ in politica si o mass-media diversa.
Legitimitatea politica asigura supunerea oamenilor pe o perioada lunga de timp fara a folosi forta.
Cetatenii implicati activ ies in strada, sau organizeaza greve cand ordinea constitutionala este incalcata (doua lovituri de stat militare au esuat astfel: lovitura militara a "Castilor de Otel" din Germania de dupa Primul Razboi Mondial si lovitura impotriva lui De Gaulle organizata de OAS in 1958)
Existenta unei mass media diverse impiedica ca ea sa fie cucerita si folosita impotriva poporului.
Dar ce fac politicienii nostri? Se delegitimizeaza tot mai mult prin gratierea unor hoti si furatul de voturi. (Un sef de partid ar trebui sa se numeasca manager de hoti pentru ca asta face).
Descurajeaza implicarea cetatenilor in politica si cauta sa monopolizeze mass-media.
Pe scurt distrug un sistem care le asigura siguranta fizica si pregatesc terenul pentru un nou '89.