joi, 17 iulie 2014

Razboi mediatic si capitalism

Daca in perioada crizei economice din 1929, Uniunea Sovietica se sprijinea pe comunistii idelisti, acuma rusia se sprijina pe dezamgitii capitalismului, din est. Astfel pe forumuri nu mai apar comentarii pro-ruse si anti-americane, ci mai degraba comunist nostalgice,anti-capitaliste si uneori anti-semite.

Oare cine a pus la TVR filmul lui Michale Moore "Capitalism a love story".
Exista o dicrepanta intre teoria si practica capitalismului.
In teorie a piata perfecta a un numar mare de firme care sa ofere produse similare la un pret jos.
In realitate chiar daca toti pornesc de la aceiasi conditii datorita diferentelor individuale unii au succes si altii nu. Altii se extind si altii pier. Competitia darwinista face legea, si piata este acaparata de un numar limitat de firme, care se pot carteliza si dicta pretul pietei.
Asupra econmiei mai afecteaza si socializarea umana, cum spuneam mai sus, competitorii se pot carteliza si fixa preturile.
Politica poate avea un rol foarte mare, unele firme reusind datorita influentei politice sa se aboneze la contracte cu statul sau sa nu fie controlate la impozite.

Capitalismul nu e perfect dar merge, si trebuie perfectionat,nu trebuie sa ne aruncam iar dupa utopii.
Cica in vremea perestroikai, rusii au trimis pe cineva la Londra sa afle care este sistemul lor de alimentare cu paine, ceea ce a derutat gazdele engleze. In capitalism nu ai un sistem de aprovizionare cu paine, dar totusi ai paine la fiecare colt de strada.

Niciun comentariu: