miercuri, 4 ianuarie 2017

Republica Bananiera Romana

In campania electorala trecuta am auzit deseori argumentul ca Transilvania este mai bogata deoarece a votat cu dreapta (PNL,PD,PNT).
Cunoscand incompetenta politicienilor romania as zice ca e invers: Transilvania bogata a votat cu dreapta.
Sa ma explic:
Dupa revolutie economia a fost capusata de catre fostele cadre din PCR si din Securitate.
Dar nu toate judetele au fost egale in privinta sanselor de dezvotare economica.
Sa comparam Botosaniul cu Timisoara.
Cei din Botosani nu se puteau duce in URSS sa faca trafic cu marfuri, dar cei din Timisoara se duceau in mod frecvent la sarbi si unguri sa cumpere marfa ce nu se gasea in Romania. Acest lucru a dus la acumulare privata de capital.
Pentru a avea un partid, trebuie bani pentru a plati oameni care sa organizeze campaniile si sa cumpere mass media.
Transilvania datorita avansului economic a putut avea mai multi oameni care sa se lanseze in politica, iar votul acolo a fost mai divers.(Nu a fost niciodata 100% dreapta dar votul a fost mai diversificat)
In Moldova si Muntenia dependenta de economia statului a creat un monopol politic al FSN,PDSR,PSD din lipsa de concurenti.
In Europa acumularea de capital din orase a dus la aparitia burgheziei, si a parlamentarismului si dezvoltarea democratiei.
In Africa concentrarea bogatiilor in mainile colonistilor si mai tarziu a guvernelor indigene, a dus la o saracire mai accentuata a populatiei, pentru ca o populatie saraca care traieste de pe azi pe maine, nu va cere drepturi politice si va fi mai usor de controlat. Rezultatul a fost tipica dictatura africana.
La noi se incearca implementarea aceluiasi model african, prin care doare cei conectati si putin sa aiba acces la resurse, in timp ce restul populatiei sa lucreze pe bani putini sau sa emigreze.

Niciun comentariu: