vineri, 1 decembrie 2017

Book review: "Il ritorno del principe" de Saverio Lodato,Roberto Scarpinato

Din intamplare azi de ziua nationala voi face review-ul unei carti despre mafia si clasa politica italiana: "Il ritorno del principe. La criminalita dei potenti in Italia"

Si vorba imnului: "Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman," clasa noastra politica se apropie de cea italiana foarte mult. 
Cartea descrie o istorie a evolutiei mafiei in context istoric si international.
Principele in cartea aceasta este sistemul despotic si amoral descris de Machiavelli in secolul 16 care in opinia autorului conduce Italia de-a pururi si doar recent a luat o fata constitutionala.
Contrar parerii generale mafia nu a fost o organizatie antisistem formata din infractori care s-au organizat impotriva puterii statului, ci a facut parte integranta din sistemul feudal de conducere din Sicilia. 
Mafiotii au fost bratul inarmat al latifundiarilor sicilieni, si aveau rolul de a reprima miscarile taranesti si a tine sub control infractorii locali.
Odata cu decaderea latifundiarilor, mafiotii au preluat averile acestora dar au mentinut aceiasi politica de control prin teroare.
Clasa feudala a intrat in declin si s-a ridicat burghezia care a preluat structurile mafiote.
Apoi agricultura a intrat in declin si mafia s-a orientat spre oras de unde veneau noii bani, de acolo recoltau banii din taxe de protectie, afaceri imobiliare si din deturnarea lucrarilor publice.
In carte se spune si cat cat pretindeau mafiatii din lucrari: 2% lua mafia,2% luau politicienii si 0.5% luau functionarii (Mult mai putin decat iau acuma politicienii nostri)

Interesant este ca mafia nu este formata numai din brute, este formata si din gulere albe, avocati,doctori,ingineri care controleaza mafia asa zis militara care e trimisa sa intimideze si sa ucida. (Scarpinato povesteste cum un onorat doctor dupa eliberarea din inchisoare pentru  asociere mafiota se intalnea seara cu elita locala, de avocati doctori,politicieni si apoi seara se intalnea cu drojdia societatii, cu criminalii de joasa speta care le faceau treaba murdara)
Mafia militara este recrutata din cartierele sarace din sud, si pe langa rolul de intimidare are rolul si de a controla clasele sarace sa nu intre peste elita bogata.

Scarpinato spune ca in interiorul grupurilor mafiote este o altfel de etica: daca cineva coopereaza cu justitia este marginalizat, daca face puscarie si se intoarce este primit din nou in grup. Asta se intampla si in cadrul gulerelor albe: in intreprinzator care a refuzat sa plateasca  taxa de protectie si a cerut ajutorul autoritatilor a fost parasit de toti "prietenii".

Acelasi lucru se vede si in PSD unde disciplina de partid este mai puternica decat respectarea legilor. Toti politicienii care au fost sustinuti de partid: Bivolaru,Nastase si Dragnea, au fost condamnati. Intr-un stat normal intr-un partid normal, ori si-ar fi dat demisia or ar fi fost demisi, deoarece afectau imaginea partidului.

Interesanta este similitudinea de evenimente din Italia si cea din Romania:
Mafiotii erau bratul inarmat al unei puteri absolutiste feudale care controla economia locala. Dupa decaderea acestora au preluat controlul.
In 89 Ceausescu controla toata tara, dupa caderea sa oameni din partid si securitate au preluat controlul asupra economiei.
Italia a avut parte de masacrul de la Portella impotriva muncitorilor, noi avut parte de masacrul de dupa 22 decembrie 89 impotriva demonstrantilor si de mineriadele impotriva opozitiei.
La inceputul secolului XX niste deputati italieni implicati intr-un scandal financiar s-au prevalat de imunitatea parlamentara pentru a scapa de justitie.
Curtea constitutionala i-a sustinut.
La inceputul secolului XXI niste parlamentari romani, gen Bivolaru,Dragnea s-au folosit de acelasi mijloc pentru a scapa de justitie.
Curtea constitutionala nu a zis nimic.
In Italia s-au ciuntit legile anti mafie si s-a incercat distrugerea cooperari intre magistratii antimafie in anii 80, la noi se incearca acelasi lucru cu legile anticoruptie si cooperarea intre servicii si procuratura.
In 2006 in Italia s-au eliberat cateva mii de detinuti pentru datorita aglomerarii, iar printre cele cateva mii au fost destui mafioti, in 2017 s-au eliberat cel putin 1500 de puscariasi pentru conditii improprii, care puteau fi rezolvate de mult.
In anii '80 si '90 s-a declansat o campanie impotriva magistratilor anti-mafie, in anii 2000 s-a declansat la o campanie impotriva "republicii procurorilor", impotriva DNA impotriva lui Kovesi.
Nordul Italiei se dezvolta mai repede decat sudul si tinde sa se separe (anul asta au fost 2 referendumuri de autonomie in Lombardia si Veneto, cel din Veneto fiind valid).
Transilvania si Banatul se dezvolta mai repede decat restul tarii si sunt voci (gen Sabin Gherman) care zic ca le-ar merge mai bine fara regateni.

Ca si fapt divers in 2003 Mischie seful CJ Dolj s-a infratit cu Sicilia, se pare ca au avut ce invata de la colegii sicilieni, actualii politicieni din PSD.

La multi ani Sicilia de ziua ta! Oops, vroiam sa zic Romania

Niciun comentariu: