sâmbătă, 8 martie 2014

Book review: Moscoviada de Iuri Andruhovici o carte premonitorie

Cu o saptamana inainte de criza din Crimeea am cumparat "Moscoviada" de Iuri Andrihovici, fiind atras de scriitura lui.
"Moscoviada" a fost scrisa in 1992 si descrie peregrinarile unui poet din Ucraina de vest in capitala Imperiului: Moscova. Un talmes balmes de natii, de nebuni,alcoolici si curve, cu subterane adinci si pline de secrete, in care bantuie, trupe speciale, sobolani mutanti,KGB-isti si nomenclaturisti.
Poetul urmarind un hot de buzunare care se refugiase in subteranele Moscovei, ajunge asemenea lui Tezeu in acest labirint. Este prins de trupele speciale, si interogat de KGB.Dar este salvat  de iubita sa Galea,o crescatoare de serpi care lucreaza pentru KGB la dezvoltarea otravurilor.

In incercarea sa de a scapa, poetul ajunge intr-o sala de festivitati unde s-a adunat toata clasa politica din URSS la o petrecere.
Intrand intr-o sala de conferinte gaseste la prezidiu 7 personaje reprezentative pentru istoria Rusiei:
Ivan cel Groaznic,Felix Dzerjinski,Lenin,Minin si Pozharsky,Suvorov,Ecaterina a II-a a Rusiei,Anatoly Ivanovich Lukyanov, care asculta un bandit mascat cu un ciorap negru tras pe fata, rostind la tribuna urmatorul discurs:

"-Sa nu uitam: in momentele critice, chirurgia ne-a fost de un ajutor nepretuit. Marii maestri ai ARTEI DE STAT, nu se dau in laturi, speriati , nici macar de la interventii asupra portiunilor de carne celor mai bine irigate sangvin.Sa fi costat cat ar fi costat, dar era vorba de viitor, asa ca trebuia operat. Istoria noastra reprezinta o istorie a chirurgiei nemiloase.Ati vazut cum au pierit sub baionetele zbirilor, in pivnita casei Ipatiev, tarul Nicolae al II-lea si familia lui? A fost ca un scos de amigdale nu altceva.Caci STATUL trebuia sa mearga mai departe.Tarul cel hemofil, nici vorba sa tina pasul.Iar azi ne confruntam cu o situatie asemanatoare.Trebuie sa extirpam corpul bolnav dinauntru! Sa-i trimitem pe toti acasa si sa coboram cortina.
Va daruim de voi nadajduita, iertati-ne cuvantul, independenta. Si va invatam cum sa castigati referendumuri. Caci un referendum este un mod ideal de a manipula oamenii, de a le oferi iluzia ca ar urma sa hotarasca simguri asupra propriei sorti. Va invatam despre iubirea de STAT.Iar asta inseamna iubirea de: violenta, inselatorie si coruptie. Va asiguram libertatea deplina de a va prabusi in hau. Asa ca dati-le republicilor deplina,iertare, independenta.In toata povestea asta pastram ceva si noi.

-Ce-o sa se intample cu Alaska? intreaba generalissimul Suvorov,alunecand de pe scaun, cu dosul lui numai piele si os.
-Suntem gata sa sarim de in data in ajutorul vorbitorilor de limba rusa din partea locului.

Ciorap negru raspunde limpede si deslusit,fara sa clipeasca (lucru pe care l-ar putea face totusi)

-Sa nu cutezati sa uitati de Alaska! fornaie Suvorov.
-Stai linistit! Cacanar cacacios ce esti! tuna catre generalisim Ecaterina a II-a vorbitoarea de limba germana.
Lenin chicoteste rautacios in timp ce Anatoly Ivanovich incearca sa aduca la ordine prezidiul.

-Alaska in sus,Alaska in jos, se baga in vorba siretul Dzerjinski, dar ati spus niste vorbe interesante: pastram ceva si pentru noi. Ce intelegeti prin asa ceva?

-Viitorul,raspunde Ciorap negru, pentru ca nu punem de o parte fragmente fracturate.ci organe individuale, viabile. Asa ca pastram anumite, cabinete,comitete si organisme.Pastram o anumita verticalitate in ceea ce le priveste.Ca si marea si naturala tendinta de a se inmulti, de a se reproduce.Cel mai amuzant este faptul ca aceste organe (capete,maini,picioare,testicule) se-apuca deoadata sa actioneze in interesul republicilor independente.
-Chiar asa? intreba Lenin interesat.
-Bineinteles ca nu, tocmai asta-i gluma, confirma gura vorbitorului indoiala lui.In realitate nu fac altceva decat sa ne pregateasca viitorul.Caci la conducerea guvernelor proaspat coapte,pardon, independente, se instaleaza reprezentati legali numai de noi aprobati si chiar numiti de noi.Haosul naste haos.Iar acolo unde nu merge asa ceva ajung la putere niste bastarzi.Sau prostituati politic,Vladimir Ilici. Sau, si mai simplu niste nemernici. Totul inecat in cenusiu.In plictis. In marsavie.Valul entropiei care a sfasiat MARELE IMPERIU va nimici si statele,iertati-ma, independente.Caci vor arata ca niste caricaturi, cu presedinti numiti de noi, si parlamente cumparate tot de noi. Dupa cum si conflictele de granita ale sunitiilor si siitilor,catolicilor si adeptilor lui Krishna,ale ortodoxilor si budistilor zen.Incercarile eroice ale bancherilor occidentali de a le baga in cap smintitilor libertatea.Vrajbe starnite de foame,razvratiri si greve din interior.Treaba cu biserica si bordelul. Surplus de ucazuri,constitutii si declaratii inutilizabile.O halda de gunoi totala, ba nu mai multe halde de gunoi independente in frunte cu niste marionete imbecile.Acesta ne e planul.Popoarele vor privi mai des in urma.Si cu priviri tulburi, vor avea viziuni asupra MARII PUTERI-cosmica,inflacarata,larga,milenara.Prin comparatie propria independenta li se va parea tot mai bicisnica.Numai ideea si pare cu totul...
-...perversa,arunca vorba Ivan cel Groaznic.
-Multumesc, cam asa ceva as fi vrut si eu sa spun, se arata de acorde vorbitorul stapan pe sine. Pentru ca dupa aceea sa pretinda-popoarelea, vreau sa spun-sa-si redobandeasca PUTEREA. Caci totul li se risipeste printre degete. Se descompune. De jur imprejurul lor , nimic altceva decat o imensa gradina zoologica. Fara alternativa! Intelegand prin asa ceva mai degraba altenativa politica sau economica,decat cea morala.
  Izbunesc aplauze.
-Si ce se va intampla cu Polonia si Finlanda? se baga in vorba si Suvorov, de indata ce se sting aplauzele.
-Linisteste-te magar batran! se burzuluieste Ecaterina a II-a.
 Suvorov ii saruta mana, daca tot sade landa ea. Mana stralucitoarei tarine,nadusita,pistruiata si acoperita cu pudra.
-Totul o sa fie bine, da asigurari vorbitorul. Pe Polonia o s-o transformam de la o mare la alta, intr-un camp de aplicatii pentru trupe, in timp ce pe Finlanda o s-o inundam cu votca.Si-o sa mai ridicam si interdictia ei in privinta consumului de alcool, caci asa ceva incalca drepturile omului.
-Din nou aplauze generale [...]
-Si o sa urmeze ultima si definitiva noastra inviere,isi incepe din nou discursul Ciorap negru,acoperind valul de aplauze si entuziasm.Bratele si picioarele amputate cresc la loc,alcatuind laolalta un intreg.Ideea,ptiu, independentei sufera o infrangere globala,urmand sa fie plasata in constiinta oamenilor pe acelasi plan cu national-socialismul sau chiar cu perversiunile sexuale. Toti ravnesc la fructul interzis al imperiului.Milioane de oameni asta asteapta,sa fie facuti sclavi. Sa fie pusi la edificat piramide,canale,ziduri zvelte si poduri intinse. Individul ce isi afla sensul numai in imperiu.Caci imperiul nu inseamna decat un tel urias milenar. Tot el mai inseamna supunerea lumii intregi,comunism si mumiii nemuritoare in mausolee.Soare stralucitor si dinastii. Un turn, a carui constructie ar uma sa dureze zece mii de ani.Puterea armatei, arderi pe rug de vrajitoare si o miscare a popoarelor permanenta si tintind unirea. Mari copulatii ale popoarelor, pe parcursul carora cele mari le inghit pe cele mici, cele puternice pe cele slabe. Monumente si mituri,fluvii,ale caror cursuri vor fi intoarse,triumf al psihiatrilor,patologilor si al pasararilor ...
- Si cu Franta cum ramane? se vara din nou in vorba Suvorov.
-Nataraule! se stropseste Ecaterina a II-a.
Greoi si plin de incredere, Suvorov isi aseaza bratul in jurul taliei tarinei, lucru care se poate vedea pana si din ultimul rand.
-Acolo, in Franta o sa locuim, da asigurari vorbitorul. Reprezentantii celei mai sus paturi, cu deosebire participantii la simpozionul de astazi, urmeaza sa detina apartamente cu cinci sau sase camere, plus loggia, la Paris,Marsilia si Nisa.
-Si ce se va intampla cu francezii? se face auzit in amfitreatru un glas,printre aplauze.
-Aia vor fi deportati in desrtul Gobi,se arata Ciorap negru, ca de obicei, cu raspunsul parca gata pregatit. De altfel,chiar as dori sa fac unele precizari in legatura cu problema deportarii,caci aceasta va reprezenta cel mai important vector al politicii noastre extern... aaa...interne.
-Intelepte ganduri! rosteste Lenin, scotand la iveala, din buzunarul de la vesta, o ditamai ridichea alba, din care musca zgomotos.
-Carevasazica,deportarea reprezinta,dupa cum stiti din marea si din pacate,hulita...
-Ticaloasa,corecteaza Ivan cel Groaznic.
-Multumesc,dar nu se potriveste catusi de putin, rosteste ploconindu-se vorbitorul...dupa cum stiti din eroica noastra istorie, deportarea reprezinta un mijloc minunat de contracarare a oricerei probleme nationale.Important sa-i stramuti pe ciukotki in Valea Ararat, pe moldoveni in Arhipelagul Franz Joseph, cu toate ca pe-acolo le-ar sedea cu mult mai bine austriecilor. In afara de asta,se propune ca unii sa schimbe pur si simplu intre ei tinuturile in care au vietuit: lituanienii cu vietnamezii,elvetienii cu chinezii si ungurii cu uigurii. Sustinand astfel ideea marilor migratii ale popoarelor, vom contribui la aparitia de natiuni si populatii himerice, nou-noute,cu nume dintre cele mai sucita, de care s-a rusina pana si ele insele: rusiaci,ucraliti,karelo-mingrelit, cehosboslovati, romangoli, olandazeri, elevegreci, greedezi, francezuzbeci, kurziancezi,iudosvabi si carpatoruteni.
[...]
-MAREA PRABUSIRE va fi oprita! MARELE HAOS va fi infrant ! MAREA SIMFONIE conduce omenirea catre o migratie milenara. Ne pazim sanctuarele printr-un hatis de nepatruns,de plante agatatoare si armament. O unica orchestra a dependentei totale si ...
 Pentru o clipa vorbitorul face o pauza.Suficient insa pentru Minin si Pojarki, care pana atunci se aratasera de parca nu ar fi avut viata in ei, sa lanseze o intregare asa, in duet:
-Dar cine o sa fie seful?
-Poporul! o tranteste Ciorap negru, plin de el,facandu-i pe toti sa izbucneasca in hohote de ras."

La final poetul ii impusca pe toti iar sobolanii uriasi navalesc in sala de converinta si sfasie totul.

Este interesant ca analiza sistemului sovietic si a tacticilor folosite de Rusia, nu si-a pierdut valabilitatea mai bine, de 20 de ani. Daca analistii pentru Rusia si Ucraina ar fi citit aceasta carte nu ar fi fost surprinsi de evenimentele din Crimeea. (Pacat ca autorul nu a investit la timp in imobiliare pe Coasta de Aur pentru a revinde casele oligarhiei ruse).

Un alt lucru intresant in carte este atitudinea ostila a ucrainienilor fata de moscoviti, ce se regaseste in cartea acestui autor moderat, care scrie si in ucraineana si in rusa.
Putin a declarat ca Ucraina si Rusia sunt 2 tari surori. Dar se pare ca diferentele merg dincolo de limba, deoarece nimeni nu avut curajul sa alipeasca Ucraina la Republica Socialista Rusa in timpul sovietelor, preferand fie sa extermine populatia ucrainieana prin foamete (Stalin) fie sa micsoreze procentul de ucrainieni prin adaugarea Crimeii (Hrusciov). Daca iubirea intre ucrainieni si rusi era asa puternica, de ce nu s-au unit aceste tari?
Republica Socialist Rusa, administra un teritoriu de la Don la Pacific, ce mai conta cateva mii de hectare in plus?
Vestul Ucrainei este plexul solar al Europei, o forta de invazie venita pe acolo, nu are nici un obstacol fizic major care sa o opreasca din cucerirea Europei Centrale. De aceea toate puterile din Europa centrala (Polonia,Austria) au incercat sa controleze aceasta regiune, iar populatia este mai degraba pro-occidentala decat pro-rusa,stapanirea rusa in vestul Ucrainei fiind recenta, unele regiuni fiind ocupate de rusi dupa al doilea razboi mondial, dupa o rezistenta incrancenata.
Oricum ucrainienii per total nu prea au ce regreta dupa vremea URSS.
Marturia incompetentei conducerii de atunci aflandu-se la 141km nord de Kiev la Cernobil.


Niciun comentariu: