luni, 4 iulie 2011

Invatamant primitiv

Sistemul de invatamant este in criza deoarece formeaza niste asteptari nerealiste in randul generatiei tinere.

Odata intrat in sistemul de invatamant copilul trebuie doar sa urmeze indicatiile profesorilor pentru a avea succes.

Problema este ca atunci cand termina invatamantul, se asteapta ca cineva sa-i spuna ce e corect, si atunci copie ce fac ceilalti. Se insoara cei din jurul lui, se insoara si el. Isi fac oamenii credit isi face si el. Pleaca ceilalti din tara pleaca si el.

Lumea se intreaba ce faci cu Bac-ul sau cu diploma de licenta deoarece se asteapta ca cineva sa le zica ce sa faca mai departe. Ei vad invatatura ca un pret platit pentru a ajunge undeva sus, nu ca pe o rasplata in sine.

Scoala s-a transformat peste tot in lume intr-o fabrica de functionari, tehnicieni si ingineri care trebuie sa se integreze intr-un sistem economic ori in mediul functionaresc al statului.

Problema este ca sistemul economic se schimba mai repede de cati functionari si ingineri produce sistemul de invatamant, iar o meserie ce azi este banoasa, maine poate fi desueta.

Pe scurt lumea devine impredictibila, devine o jungla.

Oamenii primitivi au supravietuit in jungla pentru ca aveau un sistem de invatare a carui scop era supravietuirea si adaptarea, nu gradele.

In salbaticie legatura dintre cunostinte si supravietuire este clara, in societatea moderna ea este mai subtila.

In salbaticie daca erai un vanator slab erai ostracizat, in societatea moderna se intampla acelasi lucru daca nu poti intra intr-un grup elitist intelectual.

Daca in salbaticie erai invatat sa citesti urmele si sa te feresti de animale salbatice, in civilizatie trebuie sa citesti istoria pentru a te feri de politicieni.

In salbaticie batranii te invatau ce sa nu mananci, in civilizatie trebuie sa stii chimie pentru a descifra o eticheta si a vedea ce aditivi mananci.

Admiterea la facultate se facea astfel:

Adolescentul era lasat in padure sau intr-o pestera o perioada de timp, pentru a-si domina frica, si a-si intari spiritul,apoi era acceptat de catre barbati, care il invatau cum sa se fereasca de animalele salbatice,cum sa vaneze, ce plante sa manance.

Primitivii stiau ca este important sa ai un caracter tare pentru razbate greutatile, un caracter slab cu toate oportunitatile nu poate face nimic, si de aceea aveau ritualuri de trecere precum cele mai de sus.

Bariera nu era coborata la nivelul elevului, elevul era impins sa sara peste bariera. Nu isi risipeau mancarea cu un razboinic sau un vanator las.

Daca acum, invatamantul este orientat catre interesele statului si ale industriei, atunci el era orientat catre om si dezvoltarea sa.

Niciun comentariu: