vineri, 1 iulie 2011

Ocazia pierduta a Greciei

Ieri toata lumea financiara a rasuflat usurata.

Programul de austeritate a lui Papandreu a trecut, si toate lumea poate sa se intoarca la "business as usual".

Nu stiu cum ajuta actualul program Grecia sau lumea financiara, dar sunt sigur ca daca Grecia nu si-ar plati datoriile, bancherii nu s-ar mai grabi sa finanteze ori ce guvern, pe principiul ca un stat nu poate da faliment.

Poate fara bani guvernul Greciei ar fi aplicat niste reforme mai de demult si nu s-ar fi ajuns aici.

Democratia functioneaza in felul urmator: niste oameni sunt alesi sa conduca o tara iar daca o conduc bine mai castiga un mandat, daca nu pierd puterea.

Alesii pot sa faca reforme si sa administreze tara bine sau se pot imprumuta de la banci sa-si acopere promisiunile.

Imprumutandu-se din ce in ce mai mult, guvernul ajunge sa fie responsabil fata de banci si nu fata de poporul care l-a ales. Care popor sustine statul deoarece plateste bani buni functionarilor si face investitii in infrastructura.

Un militant pentru drepturile omului din Africa, sustinea pe buna dreptate ca tarile din Africa nu ar mai trebui ajutate financiar din afara, pentru a forta guvernele corupte de acolo sa se reorienteze catre dezvoltarea economiei interne si obtinerea de bani din taxe.

Cred ca ar trebui facut acelasi lucru cu tarile europene care se indatoreaza prea mult.

Frigul este o criza de caldura, dar frigul ne-a determinat sa gasim focul, hainele si casele.

O criza de finantare ar determina guvernele sa fie mai eficiente si ar mai taia din avantul "prietenilor" de a mai suge din buget.

Nu stiu daca cercurile financiare au invatat ceva din cazul Greciei, dar daca nu, ocazia oferita de Grecia pentru a rupe cercul vicios al coruptiei si al imprumutului bancar, se va repeta in curand.

Niciun comentariu: