sâmbătă, 24 martie 2012

In armonie cu natura

Urmaresc acum emisiunea lui Les Straud "Beyond survival" si in care spue ca societatea occidentala a pierdut puterea de a fin in echilibru cu natura.
Triburile primitive sunt in armonie cu natura pentru ca natura le da un feedback rapid: vaneaza prea mult anul asta, la anul mor de foame, si mentin astfel vrand nevrand echilibrul.
Societatea occidentala datorita globalizarii si a concentrarii puterii economice in mari conglomerate nu mai are acest feedback rapid.
O companie are suprafete mari de pamant pe care le exploateaza industrial folosind chimicale, afectand mediul, va vedea dupa ani de zile in contabilitatea firmei efectele deciziilor gresite si atunci poate fi prea tarziu.
In schimb un taran cu un lot mic este mai afectat de scaderi mici ale productivitatii solului si este mai afectat de poluarea mediului deoarece traieste langa locul de cultivare si probabil ca va lua masuri mai rapide.
Poate asta e problema in ziua de azi: primim feedback prea tarziu pentru ca aruncam tone de PET-uri sau ca poluam oceanele.

Niciun comentariu: