joi, 5 aprilie 2012

Fiecaruia dupa nevoi?

Am terminat de citit o carte interesanta: "Mao TzeDun profil politic si intelectual" de Maurice Meisner.
Daca inainte sa citesc cartea il puneam pe Mao alaturi de Stalin, acum parerea mea este mai nuantata. Este o diferenta intre omor din culpa (Mao) si crima cu premeditare (Stalin).
Mao a fost si un bun comandant militar ceea ce Stalin nu a fost niciodata.
Stalin a dorit extinderea imperiului rus, chiar cu pretul comunismului. I-a pus piedici lui Mao cat a putut pentru a nu crea o tara puternica cu un partid comunist rival, in coasta Rusiei.
Mao a luptat impotriva imperialismului european si japonez. A devenit treptat un national comunist care vroia binele Chinei, a adaptat marxismul la realitatile chineze.
A fost ca si Ceausescu, un tata abuziv si autoritar,  care crede ca le face un bine propriilor copiii daca ii infometeaza,bate si ii pune la munca, deoarece vor fi mai muncitori si mai duri.
Ceea ce ma surprinde este absenta indoielii a ceea ce facea.Chiar si cand accepta criticile pentru deciziile proaste care au determinat infometarea a milioane de oameni, sustinea ca directia este buna si trebuie continuata.
Cred ca cea mai mare tragedie a comunismului este faptul ca a pornit de la un model al realitatii gresit si nimeni nu s-a obosit sa-l verifice, a fost preluat si impus in mod dogmatic.Daca ar fi analizat idealul comunist si-ar fi dat seama nu este rational sa-i dai omului dupa nevoi.
Bunurile materiale apar in urma unui efort, i-ar orice fiinta umana rationala depune efort daca este rasplatita.Si oricat am automatiza industriile tot vom avea nevoie de oameni care sa apese pe butoane si sa supraveheze sistemele.

Problema care apare recurent de-a lungul istoriei este a celor care iau bani fara sa depuna efort.Cand acestia se inmultesc si paraziteaza sistemul economic apar revolutiile care au ca efect secundar eficientizarea sistemului economic.
Revolutia engleza l-a pus la punct pe rege, revolutia americana a eliberat banii ce erau storsi de englezi,revolutia franceza a eliminat nobilimea parazitara,revolutia chineza a eliminat nobilii locali ce traiau din arenda si camata, in fine revolutiile din estul Europei au eliminat mare parte din nomenclatura comunista.
Daca vrei sa vezi unde va avea loc o revolutie trebuie sa vezi unde se dau cei mai multi bani unor oameni care nu produc nimic.
Oare urmatoarea revolutie va porni din cauza Wall Streetului ?




Niciun comentariu: