miercuri, 4 aprilie 2012

Studentii eternele victime al reformei invatamantului

Iar s-a facut o reforma a invatamantului pentru a mentine status quo-ul incompetentei in invatamantului superior romanesc.
In loc sa fie dati afara sau trimiis la pensie profesorii incompetenti, a fost redus numarul de studenti.
In timp ce 17000 de tineri se vor chinui sa se angajeze ca barman sau vanzatoare in loc sa fie ingineri sau profesori, zeci de profesori univesitari isi vor preda cursurile plicitsitoare si depasite la adapostul unei slujbe grase de la stat, in timp ce asistentii privesc cu jind la o cariera in strainatate.
Rectorul Universitatii de Vest din Timisoara spunea ca asta marii concurenta intre studenti. Dar concurenta intre profesori cand apare?
Cand o firma din Timisoara le-a spus ca nu mai poate angaja studenti de la Universitatea de Vest deoarece sunt slabi pregatiti, reactia profesorilor de la anumita universitate a fost sa indemne studentii sa invete mai mult.
In timp ce studentul nu si-a schimbat ca mentalitatea de pe vremea lui Schiller cand acesta scria ca studentilor nu le pasa decat de 'vin,femei si dueluri', institutiile de invatament superior au evoluat si evolueaza.
Profesorii universitari nu inteleg ca ei nu mai detin monopolul cunostintelor, pot sa ma uit pe Youtube la orice curs vreau cand vreau, dar ei vor avea intotdeauna monopolul experientei intr-un domeniu.
Ei trebuie sa transfere aceasta experienta si intelegere studentilor.
Daca va uitati la cursurile de pe net de la universitatile americane, observati ca si profesorii de acolo si cei de aici lucreaza cu aceleasi material, aceiasi boboci naivi care nu au curaj sa contrazica profesorul. Dar diferenta ca la noi se incearca varsarea de cunostinte in mintea studentului, pe cand in universitatile americane se urmareste ca studentul sa inteleaga.
Oricum ceea ce ignora actualii rectori sau decani este faptul ca invatamantul romanesc are o puternica concurenta din strainatate si cu timpul va fi la fel de ieftin sa studiezi in strainatate decat in tara, si atunci vor vrea sa faca ceva,dar va fi prea tarziu.

Niciun comentariu: