marți, 8 mai 2012

Zoomenirea sau omenirea ca gradina zoologica

Am citit recent cartea lui Desmond Morris Zoomenirea, autorul  zoolog priveste lumea din prisma profesiei sale.
Ideeile principale ale cartii sunt:
  1. Oamenii sunt obisnuiti sa traiasca in triburi in care fiecare cunoaste pe toata lumea.Lumea actuala in care suntem fiinte anonime este anormala.
  2. Sexul este mai mult decat reproducere.
  3. Un om de stat nu isi poate conduce tara ca un cimpanzeu alfa, dar asta se asteapta de la el.
  4. Cautam in mod constant pe altii pe care sa ne varsam agresivitatea
  5. Intocmai ca niste animale satule la zoo, ne plictisim si cautam stimulare cu orice pret.(Oare de ce sporturile extreme sunt populare in a Occident si nu sunt populare in tarile sarace?)
Interesant este capitolul despre statut, in care se enumera 10 porunci ale unui lider.Aruncati porcariile alea de carti despre leadership si cititi mai jos:
  1. Trebuie sa-ti etalezi clar insemnele,posturile si gesturile dominatiei. (La ce credeati ca folosesc masinile mari,ceasurile scumpe si nerespectarea regulilor?)
  2. In momente de competitie activa, trebuie sa-ti ameninti subordonatii cu agresivitate.
  3. In momentele de provocare fizica,trebuie sa fie capabil sa-i supui cu forta pe subordonati.(Aici tipii inalti sunt favorizati ca manageri)
  4. Daca intr-o disputa este nevoie de minte, mai mult decat de muschi, seful sa fie mai inteligent decat subordonatii sai. (Iata de ce autoritatile inca de pe vremea romanilor nu au sustinut niciodata cu adevarat invatamantul)
  5. Trebuie sa suprimi certurile intre subordonati (Statul roman e corijent la capitolul asta, sistemul juridic este cum stiti)
  6. Trebuie sa-ti recompensezi subordonatii imediati, permitandu-le sa se bucure de rangurile inalte.(Politicienii romani stiu foarte bine asta)
  7. Trebuie sa-ti protejezi membrii mai slabi impotriva persecutiilor nejustificate.(Statul roman iar e corijent la capitolul asta,dar politicienii stiu sa se apere.)
  8. Trebuie sa iei decizii cu privire la activitatea sociala a grupului tau. Grupul nu trebuie sa balteasca intr-o zona comfortabila.
  9. Din cand in cand trebuie sa linistesti pe subordonatii de la baza ierarhiei.(Aici intra si pupatul copiilor de catre politicieni)
  10. Trebuie sa iei initiativa pentru respingerea amenintarilor externe
In concluzie statul roman nu satisface decat o parte din aceste reguli (1,2,3,6) care se refera la interesele personale ale functionarilor, iar regulile care se refera la reprimarea certurilor si protejarea membrilor grupului sunt ignorate.
Din pacate in Romania incalcarea legilor a devenit o metoda prin care iti arati statutul.Sper ca odata cu deierahizarea societatii acest lucru sa dispara.

Niciun comentariu: