sâmbătă, 12 mai 2012

Despre datul in bobi

G.K. Chesterton spunea ca oamenii asculta cu respect un om care face previziuni, apoi dupa ce moare il ingroapa si fac invers decat a prezis.
Cred ca la fel se va intampla si cu George Friedman autorul cartii "The next decade".
Cartea este o excelenta analiza a situatiei actuale, dar autorul sufera de lipsa de imaginatie in tratarea viitorului.
De exemplu el estimeaza ca in urmatorii 10 ani nu vor aparea mari descoperiri stiintifice datorita reducerii cercetarilor militare.Si spune ca nu vor aparea mari descoperiri in domeniul microelectronicii.
Se pare ca nu a auzit de noul material minune grafen.
Mai spune despre Mexic ceva interesant: ca americanii nu au interesul sa opreasca emigratia clandestina de forta de munca ieftina, iar mexicanii nu au interesul sa opreasca traficul de droguri deoarece le aduce mai multi bani decat toate exporturile la un loc.
Dar e total pe langa cand spune ca mafiotii mexicani sunt rationali deoarece au reusit sa se imbogateasca, si nu au interesul sa tulbure apele si sa provoace violente care ar putea provoca o interventie guvernului daunatoare afacerilor.Stirile din Mexic il contrazic.
Mafiotii mexicani nu s-au ridicat la putere pentru ca ar fi fost rationali, ci pentru ca au fost cruzi si vicleni, iar puterea lor le da  aroganta care ii determina sa-si supraevalueaze puterile si sa provoace guvernul.

George Friedman ignora faptul ca prostia umana este si ea o forta a istoriei alaturi de arme,bani si ideologie.
Si dupa cum spunea Dostoievski: "daca lumea ar fi rationala, nu s-ar intampla nimic".
O solutie pentru eliminarea traficului de droguri intre Mexic si SUA ar fi legalizarea drogurilor usoare in Mexic, asta ar atrage consumatorii americani in Mexic, unde ar cheltui mai multi bani care ar fi impozitati de stat, si mafia nu ar putea castiga la fel de mult.
Ar fi o solutie buna pentru SUA dar nu asa buna pentru Mexic, care desi ar reduce puterea mafiei si ar redresa exporturile, ar atrage toate scursurile din SUA.

Toti proorocii moderni extrapoleaza, daca se vand masini cu 5% mai mult anul asta sigur se vor vinde tot cu 5% mai mult la anul.
Pare o chestie de bun simt dar poate fi data peste cap de o lege a probabilitatilor numita distributia Poisson. Distributia Poisson spune ca daca un eveniment  are probabilitatea sa se intample intr-o perioda de timp, cu cat ne apropiem de sfarsitul perioadei,probabilitatea ca evenimentul sa se produce se apropie de 100%.
De exemplu daca este probabil sa murim in 80 de ani, cu cat ne apropiem de sfarsitul perioadei, cu atat probabilitatea sa murim devine din ce in ce mai mare, asta in ciuda experientei noastre anterioare care ne spune ca daca nu am murit pana acum, nu vom muri nici de acum in colo.

Niciun comentariu: