marți, 30 octombrie 2012

007:Skyfall

Pana sa vad Skyfall, ma intrebam ce ma atrage la filmele cu James Bond, povestea din ele e mereu aceiasi:
Agentul britanic, inarmat cu ultimele gadgeturi, este trimis in misiune sa se lupte singur cu un geniu puternic si nebun. Pe drum mai face sex cu vreo 2 gagici, din care una este omorata de personajul negativ deoarece s-a indragostit de Bond.
Desi le spune la toti numele sau, trece neobservat si neatins de tot aparatul represiv al personajului negativ.
Personajul negativ intodeauna ii spune lui Bond planul si nu il ucide imediat.

Cred ca este vorba de un simbol aici.
Bond este singur impotriva unui sistem pornit sa inrobeasca lumea, nu se lupta cu niste traficanti amarati, se lupta cu Raul, care are de partea lui banii, puterea,frica si armele.
E asemanator lui David infruntand Goliat.
Este un  individ versus societate corupta.
In plus raii dau un farmec aparte. Sunt niste monstri ,niste oameni la care o anumita trasatura este exacerbata.
Si Bond are vicii: femeile si alcoolul, dar ii lipseste setea de putere, pe care o au adversarii sai.
In plus el are loialitatea fata de ceva mai mare decat el: Patria. Asat il deosebeste de oponentul sau din "The man with the golden gun": Scaramanga.
Bond este un om al momentului, un conservator care vrea sa mentina lucrurile asa cum sunt.(Reflecta viziunea societatii britanice de la apusul imperiului)
Adversarii sai sunt niste revolutionari,niste inventatori vor sa schimbe lucrurile si sa cucereasca lumea.(La fel cum britanicii la rasaritul imperiului au facut-o.)
La toate acestea se mai adauga si peisajele exotice, urmaririle, gadgeturile, cascadoriile,femeile frumoase si umorul englezesc.
Interesant ca in Skyfall s-a renuntat la gadgeturi, probabil e austeritate si la MI6 si lui Bond nu i s-au dat decat un pistol personalizat si un emitator radio.
In shimb in film se arata si o fata mai umana a lui Bond (nu mai e tragatorul de elita de alta data) si patrundem putin in trecutul lui misterios.
Merita vezut, as zice ca e cel mai bun film 007 de pana acum.


Niciun comentariu: