luni, 15 aprilie 2013

Book review: Pasarea Domnului de Mary Doria Russel

E o carte care porneste de la o idee interesanta: ce ar face biserica catolica si mai ales ordinul iezuitilor daca s-ar descoperi viata inteligenta, prin vecini, prin Alfa Centauri, la 4 ani lumina distanta?
Respectand traditia iezuita, ordinul a trimis niste misionari.
Ceea ce ma supara ca  autoarea a brodat pe vreo 250 de pagini diferite legaturi intre personaje, ca apoi sa le omoare aproape pe toate in 5 pagini.
E ca si cum ai face o tapiserie cu multe detalii si apoi ai insaila-o spre sfarsit.
De abia in ultimile 50 de pagini aflam ca pe planeta erau 2 specii rationale in simbioza, una era de pradatori una de vanat.Iar venirea misionarilor a schimbat echilibrul datorita introducerii gradinaritului.
Gradinaritul a determinat cresterea populatiei de vanat iar pradatorii au actionat pentru reducerea drastica a populatiei, vanatul incitat de misionari a opus rezistenta iar repercusiunile pradatorilor au fost mai dure, omorand 30% din populatie si toti misionarii in afara de doi care au fost luati prizonieri.
Acestora li s-au mutilat mainile pentru a fi dependentii unui negustor, apoi unul din preoti a murit iar al doilea a fost dat cadou pentru bordelul unui nobil local in schimbul dreptului de reproducere pentru negustor.(Reproducerea pradatorilor era limitata pentru mentinerea echilibrului)

Ceea ce lipseste cartii este atmosfera religioasa, din 8 membri ai echipajului, 4 sunt iezuiti, dar nu se descrie nici o slujba religioasa, aproape nici un ritual si doar cateva rugaciuni, asa ca motivatia religioasa a personajelor este slab sugerata, preotii par mai degraba niste laici in costume de preot decat niste oameni religiosi aflati intr-o misiunea sfanta spre o lume de dincolo de universul cunoscut.
Carte pe total este buna, si bine scrisa, dar este prea lunga.

Niciun comentariu: