duminică, 28 aprilie 2013

Recenzie carte: "Cuvinte nescrise" de Zhang Jie

"...Trebuie stiut si ei ca,ca pe lumea asta, nici un lucru nu poate exista ca nou,eliberat de propria-i istorie, si ca e inevitabil sa te intorci la ce s-a intamplat odinioara."
Acest citat sintetizeaza ideea acestui roman in care se descrie un triunghi amoros intre 2 femei si un barbat. Barbatul inalt functionar al Chinei comuniste,asemenea tatalui sau, un aristocrat chinez din timpul imperiului, intretinea 2 femei, care ii vor deveni pe rand sotii, si de care va divorta.
Ciclicitatea repetarii de catre copiii a greselilor parintesti se vede mai ales la protagonista principala a cartii, Wu Wei care asemeni mamei sale Ye Liangzi, il face pe un barbat insurat sa-si paraseasca nevasta, sa-i faca un copil si sa o paraseasca la greu.

Cartea este interesanta de citit si din pricina pasajelor poetice in care este descrisa natura.
Amarat de nemernicia oamenilor, ciobanasul mioritic gaseste sprijin in natura, la fel se intampla si cu Wu Wei care se refugiaza in natura din acelasi motiv.Este interesanta scena in care gaseste un bilet, prins de un salcam, in care cineva cere ajutor pentru copilul bolnav, deoarece nu mai are sprijin pe nimeni.
Este descrisa si China rurala la inceputul sec. XX, cu superstitiile ei. (Bunica lui Wu Wei moare dupa ce naste si este arsa de rudele sotului pentru ca spiritul ei sa nu se intoarca).
Traducerea cred, este foarte buna, deoarece stilul scriitoarei te cucereste de la primele randuri.

Niciun comentariu: