sâmbătă, 21 septembrie 2013

Book review: Creierul si inteligenta emotionala

Am citit recent Creierul si inteligenta emotionala de Richard J. Davidson si Sharon Begley o carte foarte interesanta, care da peste cap tot ce stiam despre temperamente si despre organizarea creierului.
Creierul s-a descoperit ca este foarte plastic si este modelat de experientele noastre.
De exemplu un copil timid la 4 ani poate deveni la 9 ani destul de extrovertit daca este crescut intr-un mediu potrivit. Iar un copil de 4 ani foarte extrovertit poate deveni extrem de introvertit in urma unor traume.
Se pare totusi ca introversia si extroversia nu sunt genetice, doar reactia la stimuli este determinata genetic. Unii copii se sperie mai usor si pot retine teama fata de oameni noi mai mult timp.
Ceea ce mai aduce nou cartea este descoperirea a 6 caracteristici de personalitate care depind de circuitele noastre neuronale:
  1. Rezilienta- cat de repede iti revii dupa o trauma
  2. Perspectiva-daca esti optimist sau pesimist
  3. Intuitie sociala-iti dai seama de limbajul nonverbal al oamenilor?
  4. Constiinta de sine- iti dai seama ce se intampla cu corpul tau? Iti dai seama ca esti nervos?
  5. Sensibilitate la context-iti dai seama cum trebuie sa te comporti?
  6. Atentie-Esti foarte atent la detalii sau te distrage orice?
Ce este interesant este ca aceste caracteristici pot fi masurate cu un electro encefalograf.
Astfel persoanele cu perspectiva pozitiva au o activitate mai puternica in emisfera stanga, iar cele depresive au o activitate scazuta in emisfera stanga, si nu pot mentine aceasta activitate mult timp.
Ce este interesant este ca nici una din caracteristici nu este negativa. Am putea crede ca avand rezilienta crescuta e foarte bine. Totusi o rezilienta prea mare ne face sa trecem usor peste greutati si sa nu fim motivati sa schimbam ceva.
Am putea crede ca o perspectiva pozitiva este foarte buna, nu e buna cand ai dus la capat un proiect, deoarece daca totul va fi bine ce motiv ai sa te ingrijorezi si sa iei niste masuri preventive. (Atentie la manageri foarte optimisti).
Tot perspectiva pozitiva este responsabila si de consumul de droguri.(Nu mi se va intampla nimic, nu o  sa devin eu dependent).
Si constiinta de sine excesiva este daunatoare, deoarece esti pur si simplu atent la fiecare bataie a inimii si asta poate provoca atacuri de panica, care cresc bataile inimi si care acentueaza atacul de panica.
O sensibilitate la context prea mare te face sa te adaptezi dupa toata lumea si sa fii usor manipulabil.
O atentie excesiva te face sa te pierzi in detalii, iar o atentie slaba te faci sa nu duci nimic pana la capat, sa fii impulsiv si manios.
Interesant este ca pentru marirea atentiei trebuie sa faci cate un singur lucru odata, de exemplu, sa nu asculti muzica si sa scrii in acelasi timp, asa cum fac eu acum.
Daca nu e recomandat pentru atentie sa faci 2 lucruri deoadata, atunci de ce sa ne miram de epidemia de ADHD care a aparut odata cu obiceiul oamenilor de a lucra in timp ce vorbesc pe mess si asculta muzica.

Cartea ofera spre final exercitii de meditatie pentru a ne regla aceste 6 caracteristici si a ne acorda mai bine la mediul in care traim.


Niciun comentariu: