duminică, 26 aprilie 2015

Video chat with deputies and senators

Some of deputies and senators from Romanian Parliament are not satisfied with their salaries. (One lady parliamentarian said that her salary of 1000 euro's wasn't enough to pay her hairdresser)
Another one from UNPR said that parliamentarians deserve a bigger pension because of the pressure of the public scorn. He said the he felt humiliated by the opinion of the population regarding the Parliament.
I think that I found a solution that will give parliamentarians more money and more satisfactions to he people who elected them:
Paid chat rooms with politicians.
If the girls get paid to be humiliated in internet chat rooms why not politicians?
They will get a bigger salary without an expense on the budget, we get the satisfaction to pay back the humiliation, that the ruling class is inflicting on the people.

Cum isi da cu stangul in dreptul statul roman in chestiunea bacsisului

M-am grabit sa-i dau nota 2  lui Gheorghe Ialomitianu, asa ca actualului ministru de finante Eugen Teodorovici nu-mi ramane decat sa dau -2 pentru ideea cu impozitarea bacsisului.
Da, niste oameni castigau niste bani, pe care nu plateau taxe si impozite la stat. Dar cine erau acei oameni? Nu erau oare tinerii pe care statul se chinuie sa-i angajeze, prin facilitati acordate angajatorilor?
In locul statului care ar fi trebuit sa dea facilitati angajatorului pentru angajarea tinerilor,clientul subventiona locul de munca al tanarului si culmea subventia se ducea la cei mai buni.
Tinerii nu consuma bani de la asigurarile de sanatate asa ca nu vad de ce ar plati la fel cand au intre 18 si 25 de ani, sunt sanatosi si nu au bani.

Dar statul trebuie sa stie tot si sa controleze tot in cel mai pur stil comunist, e invatat de pe vremea fanariotilor sa ia si sa nu dea nimic inapoi.

Eu vad  3 variante de dezvoltare a problemei:
1.remane bacsisul ca pana acum. Dar prinr-o spaga se va rezolva treaba
2.ospatarii renunta la bacsis deoarec trebuie sa faca o gramada de acte finaciare, serviciile vor fi proaste
3.patroni le maresc salariile, dar ospatarii nu mai iau bacsis ceea ce va duce la decaderea serviciilor
Doar in varianta 3 statul va catiga niste bani.


duminică, 19 aprilie 2015

Raspuns domnului Ialomitianu

Nu credeam ca ma citeste cineva :)
Scuze pentru tonul emotional, dar daca pe net nu poti spune adevarul tau atunci unde?

Pana la loterie, bonurile ma incurcau asa ca nu ma oboseam sa le cer, dar acum colectez bonuri de peste tot, in plus observ ca din ce in ce mai multe magazine dau bonuri. Eu cred ca loteria bonurilor a reusit sa faca oamenii sa se conformeze.
Depinde de oameni daca vor sa isi valorifice sansele la loterie sau nu. Daca nu o vor face ei o vor face altii. Daca loteria va continua si mai multi oameni vor participa, problema cu cei care colectioneaza bonuri va fi rezolvata.
Faptul ca unii agenti comerciali nu au case de marcat, este o abatere grava si usor de depistat, de ce organele care ar trebui sa depisteze asta nu o fac? Sunt prea putini functionari? Stau prea mult in birou? Sau sunt protejati agentii economici evazionisti?
Problema este ca organele de control financiar nu sunt impartiale, unii nu sunt vizitati cu anii, in timp ce altora le este inchis magazinul pentru 5 lei in gestiune.
Tare as vrea sa vad partidul care va lasa ANAF-ul sa-i verifice sustinatorii financiari.
Modul in care este construit statul, de sus in jos duce la abuzuri de genul ca pentru 50 lei in plus in casa cineva a platit 10000 lei amenda.
Va dau un exemplu: la politia rutiera dintr-un oras s-a impus de sus sa se ridice 10 carnete de conducere pe zi. Care este scopul? Imbunatatirea treficului? Daca scopul politistilor este sa ia carnete, de ce sa imbunatateasca traficul?
Poate si la ANAF li s-au dat tinte de amenzi si s-au apucat cu spor de impartit amenzi in stanga si dreapta. Daca  scopul functionarului devine sa dea amenzi,de ce sa se oboseasca sa faca sistemul mai clar si predictibil?
Un prieten a platit degeaba niste taxe,din greseala unui functionar.Greseala recunoscuta si de functionar si de seful sau. Prietenul meu s-a lasat pagubas, deoarece sistemul de recuperare era complicat si indelungat.(Interesant pentru o suma de 100 lei a trebuit sa faca audienta la director, deoarece functionarii de pe nivelele inferioare nu puteau sa o rezolve. Legile si regulamentele clare si aplicate unitar creaza un cadru in care functionarii nu se tem sa ia hotarari in mod individual).

Domnule Ialomitianu nu sunt in masura sa judec cum ati condus ministerul de finante, nemultumirea mea este referitor la solutia prezentata de dvs, nu intotdeauna avem cele mai bune solutii, dar cred ca politicienii ar trebui sa gandeasca de 2 ori si sa actioneze o data.
Am sa-mi prezint mai jos parerea de cum trebuie reformata administratia, este o parere profana, deoarece nu am experienta in administratie si nici studii in domeniu.

Cred ca scopul ministerului de finante este sa se asigure ca toti platesc aceleasi taxe, in mod corect si printr-o procedura transparenta si usoara.
Amenda este o metoda prin care se poate obtine conformarea oamenilor la plata, nu un scop in sine.

Problema in Romania nu o vad ca fiind taxele in sine, cat administrarea lor de la colectare pana la cheltuire. Administratia ar trebui sa ajute cetateanul, nu sa-l puna sa lucreze pentru ea. Cred ca un prim pas ar trebui sa nu se mai dea tinte punctuale, gen retineti 10 carnete pe zi, aduceti N milioane de lei la buget, ci tinte mai generale gen "asigurati-va ca toata lumea respecta aceleasi reguli, si ajutatii sa le respecte". Acest lucru nu costa un leu.
Tintele desi sunt generale pot fi masurate si verificate.
Cum verifici ca toata lumea respecta aceleasi reguli? Fiecare agent economic trebuie verificat o data pe an , de inspectori diferiti. Ar trebui sa se realizeze niste profile de evazionisti: gen daca firma nu are profit,si un numar mic de angajati.Asa cum politia ii urmareste pe cei care spala bani, asa ar trebui sa faca si fiscul.
Cum ii ajuti oamenii sa respecte regulile? Colectezi parerile oamenior despre serviciul prin e-mail, posta, sondaje de opinie, pui niste oameni respunzatori cu colectarea si analiza, si apoi numesti altii sa implementeze, si apoi verifici implementarea si rezultatele. Firmele au oameni care fac sondaje de piata de ce sa nu aiba si administratia? Ar fi mai utile decat sondajele de opinie electorale.

Uneori pentru a imbunatati serviciul cu cetatenii trebuie doar sa pui niste indicatoare sau sa reorganizezi niste birouri.Degeaba castigi electorat prin reduceri de taxe daca il pierzi deoarece un director lenes, nu s-a obosit sa usureze viata cetatenilor si ei trebuie sa stea a coada sau sunt plimbati la birouri.
Sunt corporatii care au 1000000 de angajati si operatiuni pe tot globul, de ce ele pot functiona bine, si statul nu poate? Statul nu poate prelua unele din metodele lor pentru a imbunatati administratia?
Odata cu intrarea in UE statul roman a ajuns sa concureze cu celelalte tari pentru mentinerea fortei de munca calificata.
Nu ar fi bine sa copie ceva de la corporatii pentru a juca in acest mediu competitiv?

luni, 6 aprilie 2015

Lenea functionarimii

Guvernul Ponta vrea sa reduca TVA-ul la 20% in loc sa reduca TVA la alimente la 9%, deoarece este greu de calculat.
Taxele au si scopul de a rationaliza consumul, de aceasta tigarile,cafeaua si alcoolul sunt suprataxate.
9% la alimente ar fi ajutat saracii, un electorat de stanga favorabil PSD.
Asta nu e nimic nou, fiscul prefera sa urmareasca pestii mici deoarece faptele lor marunte sunt mai usor de dovedit, in timp ce rechinii cu conturi off-shore scapa.
Nu e nimic nou: Varujan Pambuccian cand s-a dus cu propunerea de reducere a impozitului pentru informaticieni la 5%, fiscul a spus ca mai bine reduc la 0%, deoarece este mai usor de calculat.

duminică, 5 aprilie 2015

Soviet Union client states in Mediteranean: yesterday it was Egypt,now is Greece

In the '50 the Egyptian president Abdel Nasser, was supported heavily by russians, with armament and finance. But despite of the armament sent by Soviet Union and despite of soviet training and of the pilot sent by Warsaw pact, Egypt lost the 6 day war in 1967.
50 years after, the ally of Soviet Union: Egypt is lagging economically behind the America's ally: Israel and Russia lost a key ally in region.
Why Russia has lost it's influence in Egypt?
In my opinion Soviet Union supported an ally which cannot sustained itself. The Egyptians had more weapons more territory but lost twice the Sinai peninsula, the cause it is obvious: bad military leadership. And if the military leadership is weak, you can imagine how it is the civil one.
Greece has also a leadership problem, and it seems that cannot sustain itself economically, and like the Egypt in the '50, when if they didn't received money from the West they headed East.
It is good that prime minister Tsipras help Putin to spend some money, in something else that weapons.

joi, 2 aprilie 2015

Movie review: Aferim un western romanesc

Am vazut filmul Aferim de Radu Jude. Pe scurt un zapciu (un politist al anului 1835) impreuna cu fiul sau pleaca in urmarirea unui tigan fugar.
E un soi de western romanesc, in care se prezinta in sectiune societatea romaneasca din sec.XIX.
Dar spre deosebire de westernul american in care eroii principali sunt in afara legii, zapciul si fiul sau sunt uneltele carmuirii in aplicarea legii.
Daca in westernul american conflictul este deschis si taberele clar definite, aici taberele nu sunt clar definite iar in relatii cu cei puternici, cei slabi folosesc minciuna si ipocrizia.(Tiganul fugise pentru se incurcase cu boieroaica, iar boierul aflase.Zapciul o critica in particular pe boieroaica dar ii saruta picioarele si ii arata respec cand o intalneste, Taranul care-l ascunsese pe rob il minte zapciu, zapciul il minte pe turc in privinta directiei de mers. Boieroaica il minte pe boier.)
Fiind un film romanesc micile fapte de coruptie nu lipsesc:
Zapciul il plateste un altul pentru ai spune unde este robul si a-l lua.
Ajuns la casa taranului mai gaseste un tiganus care fugise de la alta mosie, si pe care in loc sa-l duca inapoi la proprietarul sadic care-l va omori, il vinde in targ pe cateva mahmudele.(Alberto Dinache este foarte bun in rolul tiganusului Tintiric, nu am vazut un copil sa joace asa bine)
Boierul hotaraste sa o desparta pe sotia tiganului si sa o vanda, desi nu a avea voie.
Este o lume corupta si mincinoasa, in care personajele se mint pe ele: in final boierul le tine un discurs slugilor si robilor in care le reproseaza ca le da de mancare si imbracat si ei ii sunt nerecunoscatori. Zapciul spune catre fiul sau ca a fost un om drept si ca nu a batut pe nimeni fara sa merite, desi pe unde se putea mai ciupea si el, si nu se temea sa loveasca tiganii.
Protagonistii cred ca lumea asa a fost si asa va fi, ca barbatii aveau dreptul sa-si bata nevestele de la Adam si Eva. Dar primele semne de schimbare apar cu Ionita fiul zapciului, care se ntreaba daca nu e mai bine sa elibereze robul. In scena in care Zapciul si fiul sau trec prin balta, Ionita e uimit de frumusetea din jur, in schimb tatal sau trecut prin viata e insensibil la acest lucru vazand balta ca un obstacol intre el si banii pe care trebuie sa-i ia pe rob.
Westernul american este plin de oameni egali, iar cel care se ridica prin rautate asupra celorlalti este pedepsit,
In 'Aferim' straturile sociale sunt bine diferentiate boier,popa,zapciu,taran,rob, si in acest sens creste violenta si scade dreptatea. In secoul 19 doar cei cu bani si putere isi permiteau dreptatea.(Zapciul refuza sa gaseasca calul furat al unui taran, in timp ce pentru un rob fugit de la boier a mers pana in creierul muntilor),
In final ierarhia sociala este mentinuta: boierul ramane boier, boieroaica e trimisa la manastire, tiganul e castrat, zapciul isi vede de ale sale si spera ca Ionita sa ntre in armata si sa devina polcovnic.
Din pacate aceasta ierarhie se pastreaza si azi, parlamentari mana in mana cu afaceristi fraudeaza statul cu milioanele iar unora pentru 50 de lei in plus in casierie li se da amenda 10000lei. Chiar azi asistenta care supraveghea copiii la maternitatea Giulesti cand a pornit incendiul a primit 2 ani de inchisoare, in timp ce sefii ei care s-au ocupat de organizarea maternitatii au primit cate 6 luni cu suspendare.