joi, 2 aprilie 2015

Movie review: Aferim un western romanesc

Am vazut filmul Aferim de Radu Jude. Pe scurt un zapciu (un politist al anului 1835) impreuna cu fiul sau pleaca in urmarirea unui tigan fugar.
E un soi de western romanesc, in care se prezinta in sectiune societatea romaneasca din sec.XIX.
Dar spre deosebire de westernul american in care eroii principali sunt in afara legii, zapciul si fiul sau sunt uneltele carmuirii in aplicarea legii.
Daca in westernul american conflictul este deschis si taberele clar definite, aici taberele nu sunt clar definite iar in relatii cu cei puternici, cei slabi folosesc minciuna si ipocrizia.(Tiganul fugise pentru se incurcase cu boieroaica, iar boierul aflase.Zapciul o critica in particular pe boieroaica dar ii saruta picioarele si ii arata respec cand o intalneste, Taranul care-l ascunsese pe rob il minte zapciu, zapciul il minte pe turc in privinta directiei de mers. Boieroaica il minte pe boier.)
Fiind un film romanesc micile fapte de coruptie nu lipsesc:
Zapciul il plateste un altul pentru ai spune unde este robul si a-l lua.
Ajuns la casa taranului mai gaseste un tiganus care fugise de la alta mosie, si pe care in loc sa-l duca inapoi la proprietarul sadic care-l va omori, il vinde in targ pe cateva mahmudele.(Alberto Dinache este foarte bun in rolul tiganusului Tintiric, nu am vazut un copil sa joace asa bine)
Boierul hotaraste sa o desparta pe sotia tiganului si sa o vanda, desi nu a avea voie.
Este o lume corupta si mincinoasa, in care personajele se mint pe ele: in final boierul le tine un discurs slugilor si robilor in care le reproseaza ca le da de mancare si imbracat si ei ii sunt nerecunoscatori. Zapciul spune catre fiul sau ca a fost un om drept si ca nu a batut pe nimeni fara sa merite, desi pe unde se putea mai ciupea si el, si nu se temea sa loveasca tiganii.
Protagonistii cred ca lumea asa a fost si asa va fi, ca barbatii aveau dreptul sa-si bata nevestele de la Adam si Eva. Dar primele semne de schimbare apar cu Ionita fiul zapciului, care se ntreaba daca nu e mai bine sa elibereze robul. In scena in care Zapciul si fiul sau trec prin balta, Ionita e uimit de frumusetea din jur, in schimb tatal sau trecut prin viata e insensibil la acest lucru vazand balta ca un obstacol intre el si banii pe care trebuie sa-i ia pe rob.
Westernul american este plin de oameni egali, iar cel care se ridica prin rautate asupra celorlalti este pedepsit,
In 'Aferim' straturile sociale sunt bine diferentiate boier,popa,zapciu,taran,rob, si in acest sens creste violenta si scade dreptatea. In secoul 19 doar cei cu bani si putere isi permiteau dreptatea.(Zapciul refuza sa gaseasca calul furat al unui taran, in timp ce pentru un rob fugit de la boier a mers pana in creierul muntilor),
In final ierarhia sociala este mentinuta: boierul ramane boier, boieroaica e trimisa la manastire, tiganul e castrat, zapciul isi vede de ale sale si spera ca Ionita sa ntre in armata si sa devina polcovnic.
Din pacate aceasta ierarhie se pastreaza si azi, parlamentari mana in mana cu afaceristi fraudeaza statul cu milioanele iar unora pentru 50 de lei in plus in casierie li se da amenda 10000lei. Chiar azi asistenta care supraveghea copiii la maternitatea Giulesti cand a pornit incendiul a primit 2 ani de inchisoare, in timp ce sefii ei care s-au ocupat de organizarea maternitatii au primit cate 6 luni cu suspendare.

Niciun comentariu: