luni, 2 noiembrie 2015

Ziduri de hartie

In cartea "Vrajitorul din Oz" Leului Fricos i se da o medalie de bravura si devine curajos. Omului de Tinichea i se da suflet, Sperietorii de Ciori i se da minte.
Asemeni Tarii lui Oz in  Romania incompetenti si plagiatorilor li se dau doctorate, pe modelul Elenei Ceausescu.
Elevii cumpara note la BAC si studentii diplome.
Medici care au copiat a examen baga in mormant oameni.
Politistii de circulatie se urca beti la volan, crezand ca daca nu este cineva sa-i pedepseasca nu pot ajunge intr-un sant.
Proprietarii de cluburi cumpara acte de infiintare crezand poate ca sunt in regula si nu se poate intampla nimic.
Romania a devenit un sat a lui Potiomkin in care hartiile au devenit ziduri in fata realitatii. Ziduri in spatele carora, fortele vrasmase ale naturii, se pregatesc sa ne distruga.
Concentrati pe bani si pe profit, patronii au ignorat natura si pericolul adus de niste artificii in spatiu inchis.Poate barul "Colectiv" ar fi fost in functiune si azi daca proprietariilor le-ar fi pasat de clienti si ar fi tinut seama de realitatea ca izolatia poate lua foc usor.Crezand ca singurul pericol vine din partea autoritatilor ei si au creat propriul zid hartie.
In anarhie nu ai justitie si nu iti trebuie hartii. Justitia se face cu pumnul, pistolul sau cutitul. Justitia este imediata si violenta. Pentru a se proteja oamenii se asociaza in clanuri care pot duce o vendeta ani de zile, impiedicand crearea unui stat care sa faca fata dusmanilor externi.

Intr-un stat functional, ai justitie si ai nevoie de o reprezentare a realitatii pentru a judeca la rece chestiunea, de a impiedica o escaladare a violentelor. Folosirea violentei este rezervata exclusiv statului, si exclusiv in limitele legale stabilite de cetateni.
In ambele sisteme se cauta eliminarea indivizilor daunatori, in anarhie prin violenta, intr-un stat functional prin justitie (violenta monopolizata de stat).
Un stat nefunctional in care documentele falsifica realitatea, numarul de indivizi daunatori creste pana atinge un prag care declanseaza o riposta violenta a societatii.
Daca ai un bar intr-o anarhie, iei toate masurile pentru ca barul sa nu ia foc altfel vei fi linsat de rudele vicimelor. Te gandesti la ce poate lua foc, la cum stingi focul.
Daca esti intr-un stat functional urmezi procedurile autorizate de catre experti si te bazezi pe experienta lor pentru a preintampina rau.
In statul nostru cu tendinte anarhice, nu se alege nici una din variante, se merge pe coruperea statului prin hartii false, astfel incat parazitii sociali se hranesc pe seama poporului protejati de catre stat, pana cand zidurile de hartie sunt arse de catre natura si se trezesc goi si fara aparare.

Niciun comentariu: