luni, 3 noiembrie 2014

Romania in Evul Mediu

Sunt dezamagit de scorul obtinut de Monica Macovei la alegeri. Ma asteptam sa nu treaca in turul 2, dar credeam ca va obtine mai multe voturi deca sluga PSD-istilor Tariceanu. A avut o campanie mai buna, mai inventiva, fata de campania fada a lui Tariceanu.
Oare oamenii nu sunt interesati de justitie?
Au parut interesati atunci cand l-au votat pe Vadim, care promitea executii pe stadioane.
Ma intreb ce se intampla daca Monica Macovei promitea acelasi lucru.
Se pare ca din punct de vedere a regulilor suntem in evul mediu cand predomina vendeta personala si nu respectarea unui cod de legi acceptat de toti cetatenii, iar drepturile omului nu existau ci doar privilegiile seniorilor care erau impartite la slugi dupa loialitate.

Tot  din evul ar trebui sa invatam ca banii urmeaza forta si nu invers, baronii feudali nu produceau nimic si isi permiteau sa ia si pielea de pe taran, deoarece aveau fortele armate.
Deci pentru ca banii sa fie distribuiti cat mai echitabil dreptul fortei trebuie sa fie franat de justitie.

Conflictele armate au fortat centralizarea statelor si dezvoltarea tehnologiei militare, ceea ce a facut ca armatele de tarani conduse de feudali sa nu mai aiba valoare militara, dominand in schimb armatele de mercenari instruiti in utilizarea armelor de foc si care erau platiti din banii negustorilor.
Negustorii au capata astfel o influenta politica mai mare in defavoarea feudalilor.
La fel trebuie sa se intample si la noi, firmele care adauga valoare prin cercetare si manufactura trebuie sa depaseasca ca valoare firmele care sug de la sanul statului.

In plus statul roman trebuie recentralizat din punct de vedere a fortelor de ordine si justitie, nu e posibil sa existe republica Constanta si comitatele Vrancea,Teleorman si Olt.
Pentru asta, cine vine la guvernare trebuie sa schimbe sistemul, puterea sa fie impartita printr-o competitie deschisa si clara, cu respectarea unor reguli.Totusi nu cred ca se vor abtine sa nu ia totul pentru ei.

Niciun comentariu: