duminică, 8 iulie 2012

Geopolitica sau Humanpolitica?

Citeam un articol care trecea in revista pricipalele curente geopolitice din secolul 20 si se intreba cum influenteaza tehnologia, geopolitica.
In primul rand politica are legatura cu oamenii, si nu cu raurile, muntii si satelitii. Nici un obstacol geografic nu a impiedicat oamenii sa ajunga unde vor. Alexandru cel Mare a faurit un imperiu de la marea Mediterana la Ocenul Indian, cu soldati care mergeau pe jos. Nu au fost opriti nici de desert nici de fluvii si nici de munti.
Toata asa zisa geopolitica (de fapt expansiune militara) este data de forta armatelor si de procentul din economie care este alocat armatei.Cu cat procentul alocat armatei este mai mare cu atat expansiunea este mai lenta.
O armata puternica permite cucerirea intr-un termen scurt a unui teritoriu mare.
Daca costul unei armate ar fi 0, pur si simplu o tara s-ar extinde si ar cuceri tot.
Dar o armata in expansiune are nevoie de oameni angajati 100% care trebuie hraniti, imbracati, echipati, transportati.Toate aceste lucruri consuma resursele natiei.Acel popor s-ar sinucide, daca din razboi nu ar fi nici un castig: hrana,pamant,femei,aur,petrol, minerale strategice, faima.
De fapt toata politica externa dintre state este un calcul de cost beneficiu de genul: ce pot sa fur de la vecinul meu si cat ma costa in termeni de vieti pierdute si bani.
De exemplu expansiunea mongola:
Chinezii erau bogati,mongolii muritori de foame.
Chinezii cheltuiau sume mari de bani pe soldati profesionisti.Fiecare soldat era un taran mai putin. Armata era formata din infanterie desi un arcas calare este mai rapid,si are o bataie mai lunga.
Mongolii nu aveau soldati profesionisti, fiecare om avea utilizare multipla: era si pastor,razboinic si vanator.
Costul armatei lor? Aprope 0.
In timp ce chinezii se puteau extinde atat cat le permiteau banii, mongolii s-au putut extinde peste 2/3 din Eurasia deoarece costul expeditiilor militare era mic si castigul relativ mare.
Odata cu crearea imperiului mongol a aparut necesitatea unor razboinici profesionisti si costul armatelor a crescut, asta a mai franat din expansiunea lor. Invazia Japoniei nu a fost franata de obstacole geografice, ci de costul prea mare pentru a fi cucerita.Daca ar fi avut de cucerit doar Japonia, mongolii ar fi trimis flote pana ar fi reusit, dar ei aveau nevoie de armata in tot imperiul.
Un alt exemplu este date de imperiile coloniale:
Castiguri: aur, mirodenii, minerale,pamant.
Oponenti: in majoritate triburi mici dezorganizate.
Imperiile coloniale la inceput foloseau in general soldati profesionisti scumpi, si  echipament scump: tunuri, caravele.
Ele nu s-au putut extinde decat dupa ce economia s-a dezvoltat, permitand trimiterea mai multor oameni bine inarmati, impotriva unui inamic superior numeric. In plus trupele au fost directionate de pe teatrele de lupta europene unde nu mai aveau ce face, in viitoarele colonii (expansiunea Spaniei a inceput dupa cucerirea Granadei iar cea a Olandei dupa ce a castigat razboiul de independenta impotriva acesteia), asigurand niste trupe ieftine.
Cat timp armata nu consuma o mare parte din economie, s-au extins, dar odata ce aparut necesitatea administrarii, costurile militare au crescut si expansiunea s-a oprit. In final datorita prabusirii economiei imperiilor coloniale, metropolele nu au mai avut resurse sa-si controleze teritoriile si le-au pierdut.
In exemplele anterioare am aratat ca nu formele de relief au format istoria, ci oamenii,interesele lor si costurile relative ale armatelor.Obstacolele geografice si climatice au deviat doar expansiunea natiunilor.
In 1940 nu Canalul Manecii i-a oprit pe germani ci costul prea mare: nu avea destule avioane de tipul potrivit,pierdeau multi piloti.
O tara care a rezista deoarece fortele economice au lucrat in favoarea ei este Elvetia: era o tara saraca care nu oferea o prada de razboi si in plus era foarte costisitor sa o cuceresti, deoarece are un relief muntos.
 
In concluzie: tehnologia a aplatizat Pamantul, o tara poti cuceri orice teritoriul, daca are tehnologia si oamenii necesari. Ce o poate opri este rentabilitatea economica a actiunilor tarii respective.Oare ar trebui sa incercam sa avem armate cat mai ieftine?

Niciun comentariu: