sâmbătă, 28 iulie 2012

Socialism versus liberalism

Sunt doua feluri de oameni: unii cred ca totul este in puterea lor, altii cred ca omul este sub vremi.
Ambele viziuni sunt gresite.
Omul se naste cu curiozitate inascuta si incredere in sine. Tinerii cred ca pot face totul, nu se gandesc la consecinte si nu stiu ce inseamna limitare.Dar daca intalnesc greutati pe care nu le pot depasi, si ceea ce construiesc azi se spulbera maine, daca au trait in saracie cronica, daca lipsa de scolarizare le-a inchis oportunitatile sau daca s-au nascut intr-un regim autoritar care a inabusit orice initiativa independenta, atunci ajung sa creada ca nu au control asupra vietii proprii.
Ajunge sa creada ca viata le este controlata din exterior, si cauta tot la exterior solutia, o cauta in familie, la  un stat paternalist si la oamenii cu autoritate.

In aceasta viziune, problemele sunt rezolvate impreuna sub conducerea unui tatuc protector.
Motivatia lor este siguranta, obtinuta prin partajarea resurselor comune.
Acesti oameni vor prefera un regim socialist.


Daca in schimb tanarul a avut oportunitati, le-a folosit si s-a dezvoltat, cred ca poate face orice, ca totul depinde de el. Stima de sine va creste pana la aroganta. Daca cineva e sarac,bolnav sau batran e vina lor. Va crede in individul ambitios si cu initiativa,care se descurca. Va prefera sa tradeze interesele de grup pentru a se urca pe scara sociala. Va prefera un liberalism economic si politic si o etatizare redusa.
Solidarea sa sociala va fi redusa.

In concluzie evolutia economica influenteaza curentele politice.

Niciun comentariu: