joi, 19 iulie 2012

Al patrulea Reich

Dupa cel de al doilea razboi mondial, SUA era intr-o lume in care era singura tara cu o economie in picioare,cu moneda stabila si cu o flota comerciala mare.
Daca Marea Britatnie,Franta ar fi fost in picioare dupa razboi, SUA nu ar fi avut avantul sa devina numarul 1 pe glob.
Acum, Germania a ramas singur in picioare in mijlocul Europei devastata de criza economica. Lipsa de competitori o va face sa se extinda catre est (In Asia nu poate din cauza Chinei).
Se va extinde fie direct, fie prin intermediul Uniunii Europene.
Grecia i-a dat motiv sa intervina asupra economiilor si bugetului,Romania ii ofera un pretext pentru a se amesteca si in viata politica.
Ponta a transformat Comisia Europeana intr-un un organism tot mai doritor sa se bage in afacerile interne ale tarilor.
Va apare un conflict din ce in ce mai puternic intre Uniunea Europeana, care va incerca un control centralizat si tarile in care se vor folosi elemente nationaliste pentru ca "elitele locale" sa pastreze controlul.
Germania va vrea ca tarile din est sa ramana linistite, pentru a-si apara investitiile, si va sprijini eforturile Uniunii in acest sens.
Neputand sa controleze Romania (de exemplu) pe fata, va incerca sub fatada Uniunii sa-si impuna agenda, de aceea rivalii Germaniei vor lupta mai aprig pentru controlul Comisiei Europene.
De aceea e bine sa ne facem noi ordina in tara inainte sa vina altii sa o faca in interesul lor.

O tara stabila si predictibila nu e buna numai pentru Germania ci si pentru noi.
Dar tara nu va fi stabila sau predictibila atata timp cat este condusa de capriciile unor moguli.
In primul rand partidele trebuie democratizate deoarece, ei sunt principalii initiatori de proiecte politice,in mijlocul unei populatii indiferente la teatrul politic.
Cat timp liderii politici sunt numiti pe baze cumetrii si nu se fac alegeri ca la americani, politica partidelor va fi mereu imprevizibila.

Niciun comentariu: